2.000 de vaccinuri anti-cancer, la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 2.300 de doze anti HPV au expirat deja, fiindcă brăilencele se tem să se imunizeze împotriva cancerului de col uterin.

Potrivit datelor de la Direcţia pentru Sănătate Publică Brăila până acum 2.376 de doze de vaccin au expirat, iar alte 1.976 de doze ar putea avea aceeaşi soartăÎncă de acum trei ani, când au fost distribuite primele doze de vaccin, reacţia populaţiei a fost una negativă.

Campaniile de informare care au fost derulate în şcoli s-au dovedit a fi inutile deoarece brăilencele au rămas reticente faţă de vaccinul anti HPV, considerat a fi controversat.

„Noi am parcurs toţi paşii necesari unei campanii. Am organizat şedinţe cu medicii şcolari, informări cu medicii de familie, am trimis comunicate de presă, am informat cabinetele de planning familial. Lumea a rămas în continuare foarte reticentă", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Sănătate Publică.

Refuz preconceput

Informaţiile apărute în presă cu privire la anumite pericole ale vaccinării şi chiar la asocierea vaccinării cu moartea unor femei le-au făcut pe cele mai multe brăilence să refuze din start imunizarea indiferent de argumentele medicilor.

„Nu m-am vaccinat şi nici nu am de gând să o fac. Ştiu că au vorbit şi în şcoli despre acest vaccin. Mie mi se pare cu dus şi întors", ne-a spus Mariana Hahuie.
De aceeaşi părere este şi Irina Grigore. „Nu m-am vaccinat fiindcă mi-a fost frică după tot ce am auzit în presă, despre cazurile de persoane care ar fi murit după ce s-au vaccinat", ne-a spus ea.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, DSP Brăila a primit 4.896 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin. Doar 536 de persoane s-au vaccinat din aceste doze.

Deja 2.376 dintre ele au expirat şi au fost trimise pentru distrugere unor firme de deşeuri biologice. În momentul de faţă, în stocul Direcţiei pentru Sănătate Publică mai sunt 1.976 de doze de vaccin anti HPV. În cazul în care nu vor fi folosite, acestea vor expira în luna august 2011.

Vaccinul, şi între 24 şi 45 de ani

Vaccinul anti HPV nu este numai pentru vârste mici. Noi cercetări au demonstrat că femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani, neinfectate încă, pot fi vaccinate împotriva cunoscutei infecţii cu transmitere sexuală. Rezultatele studiului arată că niciodată nu este prea târziu pentru vaccinare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite