Solicitarea de utilizare a unui certificat digital poate fi depusă la orice unitate fiscală teritorială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a adus o serie de lămuriri legate de depunerea declaraţiilor fiscale în sistem electronic, dat fiind că pentru depunerea online va fi nevoie de un certificat digital sau altfel spus, o "semnătură electronică".

Potrivit ANAF, solicitarea de utilizare a unui certificat digital poate fi depusă, pentru fiecare contribuabil reprezentat, la oricare unitate fiscală teritorială din subordinea ANAF.

Cererea de utilizare a certificatului fiscal (Formular 150) trebuie însoţită de următoarele documente: documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi în copie; documentul care atestă calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, în copie şi original; documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil cu precizarea că acest ultim document se depune în situaţia în care titularului certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

De precizat că la nivel naţional sunt recunoscute de către ANAF 3 companii ca furnizori de certificate digitale calificate: "CertSIGN" - www.certsign.ro; "DIGISIGN" SA - www.digisign.ro şi "Trans Sped" SRL - www.transsped.ro.

Potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila, la nivel local sunt înregistraţi 608 contribuabili care vor trebui să se supună noilor reguli, dintre care opt sunt mari contribuabili.

Reamintim că începând cu obligaţiile declarative aferente lunii octombrie, în cazul contribuabililor mari şi mijlocii declaraţiile fiscale pot fi depuse numai electronic.

Aceşti contribuabili au obligaţia depunerii online, direct pe pagina de web E-Guvernare, a următoarelor declaraţii fiscale: 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat"; 102 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale"; 710 "Declaraţie rectificativă"; 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"; 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată"; 301 "Decont special de taxă pe valoarea adăugată"; 120 "Decont privind accizele"; 130 "Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă"; 390 VIES "Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite