Se scumpeşte cel mai costisitor pod din România. Autorităţile au uitat să exproprieze sute de imobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucările pe cele două maluri avansează spectaculos FOTO Arhivă
Lucările pe cele două maluri avansează spectaculos FOTO Arhivă

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor propune exproprieri suplimentare în valoare de 2,77 milioane lei pentru 264 de imobile situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din proiectul podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila.

Deşi se părea că fuseseră rezolvate toate ecuaţiile financiare legate de construirea podului peste Dunăre de la Brăila (în esenţă cel mai costisitor proiect de acest fel din istoria României, având în vedere că are un buget de 2,6 miliarde de lei), autorităţile şi-au dat seama că nu-i chiar aşa şi au anunţat o suplimentare consistentă a bugetului.

Conform unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, autorităţile propun despăgubiri pentru exproprieri suplimentare în valoare de 2,77 milioane lei, pentru 264 de imobile care se află pe terenuri vizate de proiectul podului suspendat (la care se lucrează consistent, uriaşii piloni de susţinere fiind deja vizibili).

În prima fază, acum doi ani, lista pentru exproprierea imobilelor proprietate privată afectate de realizarea acestui obiectiv de investiţii a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 857/2018. A fost totodată emisă şi Decizia de expropriere nr. 31/08.01.2019.

Potrivit documentului aprobat de Guvern în 2018, erau expropriate 64,2 hectare de teren în judeţele Brăila (localităţile Brăila şi Vădeni) şi Tulcea (Smârdan şi Jijila), iar proprietarii să primească în total, în compensaţie, 10,34 milioane lei, suma fiind stabilită în urma unei evaluări ANEVAR din 2018. Proiectul are statut de lucrare de utilitate publică de interes naţional şi necesită exproprierea unui număr de 400 de proprietăţi.

Prin acest „adaos”, suma totală plătită de stat pentru exproprierile din zonă ajunge la peste 13 milioane de lei, o sumă oricum infimă faţă de costul total al proiectului, dar care dă bătăi de cap deoarece procedurile sunt destul de îndelungate. Totuşi, autorităţile dau asigurări că termenul de finalizare al construcţiei (2023) nu este afectat de modificarea listei privind exproprierile.

„Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor sunt în cuantum total de 2,774 milioane lei, pentru un număr de 264 imobile, în suprafaţă totală de 127.882 mp teren, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezentul proiect de hotărâre", se arată în documentul aflat în dezbatere.

Raportul de evaluare a fost întocmit în luna martie 2020 de către evaluatorul autorizat Ostiadal Valentin membru atestat ANEVAR.

Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, judeţele Brăila şi Tulcea, are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, creşterii siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele în prezent tranzitate.

Drumul a fost proiectat, astfel încât obiectivul de investiţie să se execute pe teritorul administrativ al localităţilor Brăila şi Vădeni din judeţul Brăila, precum şi pe teritorul administrativ al localităţilor Smârdan şi Jijila din judeţul Tulcea.
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite