FOTO Romii din Brăila şi-au serbat ziua cu muzică, dansuri, piese de teatru, ghicit în bobi şi multă voie bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Internaţională a Romilor a fost serbată, la Brăila, marţi, 8 aprilie, cu dansuri tradiţionale, piese de teatru, demonstraţii de ghicit în cărţi şi, expoziţii foto şi lansări de carte. Totul asezonat cu multă veselie şi explozia de culoare a hainelor tradiţionale specifice etniei.

Începând cu ora 10.30, la Casa „Petre Ştefănescu Goangă” au avut loc o expoziţie de fotografie veche intitulată „Romii de ieri – tradiţii şi obiceiuri”, o expoziţie de carte romă „Cu şi despre romi” şi o expoziţie de simboluri etnice. Totodată, copiii şcolii „Anton Pann” au interpretat o piesă de teatru.

De la ora 12.30, la Centrul Multifuncţional Lacu Dulce s-a pus în scenă piesa de teatru „Toleranţa”, s-au dansat în ritmuri tradiţionale, s-a ghicit în cafea, bobi, ghioc şi globul de cristal, iar taraful Şuţu a susţinut un program de muzică lăutărească. Toţi invitaţii au primit gratuit floricele de porumb şi vată de zahăr. Tot marţi, începând cu ora 14.30, pe faleza brăileană s-a ţinut tradiţionalul „Ceremonial al răului”, în cadrul căruia au fost lăsate pe Dunăre coroane de flori pentru îmbunarea spiritelor.

Cu prilejul primului Congres al Romilor, desfăşurat pe 8 aprilie 1971, lângă Londra, au fost adoptate cântecul „Gelem, Gelem” ca imn ar romilor de pretutindeni, şi steagul romilor – dreptunghiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde, iar în centru cu o roată de culoare roşie ce simbolizează roata universului, cu 16 spiţe. În România, ziua de 8 aprilie a fost stabilită de Parlament ca „Sărbătoare a etniei Romilor din România”, printr-o lege iniţiată de deputatul Nicolae Păun.

Citiţi şi

 Târgovişte Rromii din Dâmboviţa îşi doresc un mediator sanitar

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite