Brăila: 4.339 de ţărani cu patalama în regiunea Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: 4.339 de ţărani cu patalama în regiunea Sud-Est
Brăila: 4.339 de ţărani cu patalama în regiunea Sud-Est

Tot mai mulţi ţărani se înghesuie să urmeze cursuri de atestare profesională. Fără ele, ei nu pot accesa fonduri europene şi nu pot fi recunoscuşi ca fermieri.

Potrivit datelor comunicate de Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), oficiile judeţene din Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea ale instituţiei (adică Regiunea Sud-Est) au şcolit anul acesta, pe diferite meserii, un număr de 4.339 de ţărani.

Galaţiul este pe primul loc în regiune, cu 1550 de atestate profesionale în domeniul agricol eliberate până la 1 noiembrie. Cei mai mulţi dintre absolvenţii cursurilor sunt pentru cultura cerealelor (695 de diplome).

Urmează crescătorii de animale (203 atestate), piscicultorii (172), apicultorii (165) şi legumicultorii (161).
Judeţul Galaţi este mai bogat cu 104 tractorişti, dar şi cu 17 brutari şi 33 de crescători de ciuperci.

Pe locul doi în regiune ca număr de atestate profesionale eliberate în acest an pentru ţărani este Buzăul, cu 944 de diplome.

Cea mai râvnită meserie este cea de legumicultor (415 absolvenţi), dar şi apicultura a fost la căutare, 294 de persoane fiind calificate în domeniu.

Vrancea a şcolit anul acesta 917 ţărani, cei mai mulţi (249) pentru profesia de viticultor (normal, am zice), iar la Brăila s-au eliberat 728 de atestate, din care 196 pentru cultivatori de cereale şi câte 168 pentru pescari şi crescători de animale.

Diplomele sunt absolut necesare pentru obţinerea unei finanţări europene de către fermieri. De asemenea, atestatele profesionale sunt recunoscute în ţările UE.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite