“Regele” sunetului de calitate. De ce preferă audiofilii pasionaţi amplificatoarele pe lămpi, în locul celor digitale, de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva personală Gheorghe Chirilă
FOTO Arhiva personală Gheorghe Chirilă

În epoca aparaturii digitale, când tehnologia evoluează extrem de rapid, iar modelele existente pe piaţă sunt înlocuite de la o lună la alta cu unele mai performante, aparatura clasică, de tip analog, pare că şi-a trăit de mult ultimele zile. Uneori, însă, lucrurile nu stau chiar aşa, cel puţin în ceea ce priveşte echipamentele muzicale.

Deşi au de ales între o mulţime de modele şI mărci de amplificatoare realizate cu tehnica digitală a zilelor noastre, mulţi pasionaţi de muzică preferă să folosească aparatură bazată pe o tehnologie de pe vremea bunicilor: amplificatoarele pe lămpi. Iar asta datorită calităţii superioare a sunetului dat de acest timp de amplificator.

“Sfârṣitul secolului XIX a introdus pe piaţa americană energia electrică, iar Edison a inventat becul electric, care a fost precursorul primului element activ de circuit, capabil să amplifice un semnal. Trioda, inventată de Lee de Forest, este ,«bunicuţa» lămpilor din televizoarele, magnetofoanele şi pick-up-urile anilor ’60-’70. De ceva timp amplificatoarele care au la bază lămpile au revenit în actualitate datorită calităţilor audiofile apreciate mai mult peste ocean dar şi în vest, iar de câţiva ani şi la noi în ţară”, explică electronistul brăilean Gheorghe Chirilă.

Potrivit acestuia, sunetul specific amplificatoarelor pe lămpi este mai cald, mai apropiat de sunetul instrumentelor ,,reci”, neelectrice iar urechile avizate apreciază aceste calităṭi care ṭin de psichoacustică.

“E drept că preţul este prohibitiv uneori dar cei care ascultă pentru prima oară un amplificator cu lămpi, bine construit, se vor îndrăgosti cu siguranṭă de acest sound elevat, potrivit pentru iubitorii muzicii clasice, jazz-ului si nu numai”, mai spune electronistul Gheorghe Chirilă.

Preţul unui astfel de amplificator poate porni de la 600 – 800 lei, în variantele mai simple, construite de electroniştii care ştiu meserie şi dispun de materialele necesare. Cele produse de fabrică, de mărci renumite în domeniu, costă chiar şi câteva mii de euro.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite