Refacerea acoperişului teatrului „Maria Filotti” a intrat, în sfârşit, pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Reabilitarea clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila a fost reluată, după o pauză forţată de câteva săptămâni. Întreruperea a fost cauzată de neînţelegerile dintre constructor şi proiectant, care nu cădeau de acord asupra unei soluţii tehnice. A trebuit ca Primăria să pună piciorul în prag, somându-i în termeni duri pe „beligeranţi” să nu mai dea vina unul pe celălalt.

Ultimul detaliu care trebuie definitivat în procesul de reabilitare a clădirii este consolidarea şi învelirea cu tablă a cupolei acoperişului. Operaţiunile s-au sistat la începutul lunii aprilie, în contextul în care proiectantul - o firmă bucureşteană – şi constructorul „Concivia” Brăila se acuzau reciproc de blocajul apărut.

Fiecare parte o acuza pe cealaltă de incompetenţă, constructorul spunând că proiectul dat de firma bucureşteană este prost făcut, în timp ce proiectantul îl acuza pe constructor că nu se pricepe să facă lucrarea.

Exasperată de faptul că timpul trece în defavoarea tuturor părţilor, dar în principal a municipiului Brăila, care riscă să fie obligat să returneze fondurile europene primite pentru această investiţie, conducerea Primăriei a somat cele două părţi să ajungă urgent la o înţelegere.

După acest impuls, firma de proiectare a trimis un specialist la Brăila, care a rămas la faţa locului până când a fost găsită o soluţie tehnică acceptată de constructor, în privinţa modului de consolidare a cupolei acoperişului.

Vineri, 6 mai, au început operaţiunile de montare, cu ajutorul unei macarale de mare capacitate, a noilor grinzi de metal care vor sprijini cupola teatrului. După ce grinzile vor fi puse pe poziţie, se vor monta şarpanta de lemn şi astereala, apoi se va pune tabla ce va înveli cupola.

Teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul trebuia finalizat până în august 2015. Mai multe neconcordanţe apărute pe parcurs, legate în principal de astfel de neînţelegeri între proiectant şi constructor, au făcut ca lucrările să tergiverseze până în prezent. Dacă până în luna iulie a acestui an nu se finalizează proiectul, municipalitatea brăileană va trebui să returneze suma de 12 milioane de lei primite ca împrumut nerambursabil de la UE.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite