Primul salon de make-up pe patru roţi: o idee de business pusă în practică de o brăileancă în vârstă de 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ica nu a crezut niciodată că poate face o carieră din machiaj. FOTO: Alina Tatu
Ica nu a crezut niciodată că poate face o carieră din machiaj. FOTO: Alina Tatu

Pasiunea pentru machiaj i-a dat o idee de afacere Icăi Datcu, o tânără de 23 de ani din Brăila care a renunţat la salonul „fix” pentru cel „mobil”, pe patru roţi. Îşi desfăşoară activitatea într-o dubă amenajată corespunzător unui salon de înfrumuseţare. Merge în ţară oriunde are minimum cinci cliente.

La început machia cu puţine produse, însă întotdeauna ochiul manechinului era transformat într-o artă, iar aprecierile nu conteneau să apară. Atunci şi-a dat seama că este făcută pentru machiaj şi s-a înscris la cursuri de specialitate. Înainte să îi vină ideea salonului „mobil”, Ica apucase să îşi amenajeze în Brăila un spaţiu. După ce l-a dotat, şi-a dat seama că nu este ceea ce îşi doreşte, şi-a vândut maşina şi şi-a cumpărat o dubă, asta după ce sora Icăi i-a dat ideea de a deschide un salon mobil.

facelook

Salonul mobil se numeşte “Facelook” şi este încorporat într-o dubiţă de dimensiuni medii, amenjată cu oglindă, scaun, dulap, lumini profesionale, toate pentru confortul clientei. În dulap sunt sute de produse de machiaj, de la fond de ten de diferite nuanţe până la creioane colorate de ochi sau de buze. Toate de cea mai bună calitate.

inainte

A investit peste 20.000 de euro, bani pe care i-a obţinut din vânzarea vechii maşini şi din economiile de pe urma machiajelor pe care le realiza.

“În Brăila nu era nimeni care să se ocupe de machiaj profesional. Am început să investesc în trusa de machiaj. Prima oară am machiat acasă la cliente, era tot un salon mobil, însă mergeam acasă la ele. Anul trecut am vrut să deschid un salon fix, l-am amenajat, iar apoi am început să mă îndoiesc că asta este ceea ce am nevoie, oamenii aveau aşteptări mari de la mine, nici nu îmi doream foarte multi angajaţi, aşa că am renunţat la idee deşi salonul era gata de deschidere, şi am continuat să machiez la domiciliu. Soră-mea a venit cu ideea salonului mobil, ea ştiind că eu merg în toată ţara la evenimente, mi-a zis că ar trebui să îmi fac salonul într-o rulotă. Nu am rămas la ideea de rulotă pentru că era mai complicat şi mi-am dat seama că am suficient spaţiu şi într-o dubă. Am vândut maşina pe care o aveam la momentul acela şi aşa am amenajat duba”, povesteşte Ica Datcu.

machiaj 2

Ica Datcu se numără printre puţinii oameni care aleg la o vârstă fragedă să meargă pe cont propriu. La vârsta ei, mulţi tineri îşi caută cu disperare un job sau încă mai stau pe banii părinţilor fără nici un fel de regret. Lucrează în fiecare zi, mai ales în sezonul nunţilor, iar de sărbători, când toată lumea se pregăteşte de intrarea în noul an, Ica abia ajunge acasă.

“Îmi aduc aminte, anul trecut, de Revelion, toată lumea se pregătea să meargă pe Faleza Dunării în Brăila să vadă artificiile. Eu la ora aceea, adică pe la 23:30 ajungeam acasă de la cliente”, spune Ica. Planurile Icăi sunt foarte mari şi foarte îndrăzneţe. Este în curs de a înregistra “Facelook”-ul la OSIM şi deja două persoane şi-au manifestat interesul de a achiziţiona brandul în sistem de Franciză.

“Nici eu nu realizez ce se întâmplă. Nu am avut timp să mă bucur de ceea ce am realizat. Sunt cumva mândră de mine ca profesionist, cunoscând piaţa, dar ca afacere încă nu realizez ceea ce am făcut”, spune Ica Datcu.

Clientele pleacă întotdeauna mulţumite de la Ica şi revin la ea ori de câte ori doresc să arate impecabil la o petrecere.

“Este a treia oară cand mă machiez la Ica şi sunt foarte mulţumită. Am venit la ea şi când am fost mireasă. O zi specială din viaţa mea a fost făcută şi mai specială când am văzut rezultatul final. A fost uimitor, a rezistat foarte mult machiajul. Am mai fost la nunţi şi am văzut mirese care rămâneau fără machiaj până la salon”, a declarat Cristina, o clientă fidelă a Icăi.

dupa machiaj

Produsele pe care Ica le foloseşte sunt profesionale şi de calitate. Atunci când machiază întotdeauna foloseşte înainte un demachiat. Chiar dacă tenul nu este machiat, Ica spune că tenul trebuie curăţat de impurităţi. După aceea aplică o cremă hidratantă, care poate fi folosită şi ca bază pentru machiaj. Urmează fondul de ten şi Ica recomandă doamnelor şi domnişoarelor să renunţe la fondul de ten cu o acoperire foarte mare. Ea spune că tenul are nevoie de uniformizare şi, folosind un fond de ten cu acoperire mare, tenul se încarcă şi se dă impresia de mască. Totodată fondul de ten cu acoperire mare atacă tenul pe termen lung.

“Greşelile cele mai mari pe care le-am sesizat la domnişoarele de pe stradă au legătură cu fondul de ten, care încarcă tenul, şi conturarea sprâncenelor cu creion negru. În nici un caz nu trebuie conturate sprâncenele cu creion negru. Însă dacă ţineţi neapărat să fie creion negru, întindeţi cu pensula pentru a obţine un aspect mai natural” recomandă Ica.

ica buna

Pe viitor, Ica îşi doreşte să deschidă în oraşul natal o şcoală de machiaj, având în vedere că în Brăila nu există deocamdată aşa ceva. Pentru moment, clientele pot învăţa să se machieze prin cursul de automachiaj pe care Ica îl ţine cu fiecare persoană în parte. Ica realizează un machiaj pe propria faţă, iar “eleva” va trebui să reproducă cu propriile produse. La final clienta va primi sfaturi în legătură cu cosmeticele folosite, i se vor recomanda produse care să i se potrivească şi va pleca acasă cu o bază de cunoştinţe importantă pentru realizarea corectă a unui machiaj. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite