Brăila:Războiul de ţesut, între trecut şi prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mulţi ani în urmă, ţesutul era preocuparea principală a ţăranilor, astăzi această îndeletnicire dispare pe zi ce trece

În atelierul Centrului de Creaţie Brăila sunt zece războaie de ţesut cumpărate cu bani europeni de prin podurile şi şoproanele ţăranilor

Războiul de ţesut te duce cu gândul la vremuri arhaice, vremuri în care, pe timp de iarnă, era cea mai importantă preocupare pentru ţărani.Ei nu ţeseau pentru bani ci pentru a-şi împodobi casele ori şoproanele cu ştergare şi covoare.

Astăzi, această îndeletnicire se pierde în negura timpului iar războiul de ţesut este o piesă ce o găsim mai degrabă prin muzee.

Reporterul „Adevărul de seară” a pornit în căutarea ultimelor războaie de ţesut brăilene puse la treabă. În drumul său a descoperit un atelier de ţesut într-o hrubă turcească. Îşi face curaj şi coboară.

Treptele sunt înguste şi trebuie să stai înconvoiat, însă când lăşi ultima treaptă în urmă, eşti pe loc fermecat. Pereţii sunt îmbrăcaţi în marame, ştergare ori chindee iar în mijlocul încăperii domnesc zece războaie de ţesut.

Este vorba despre atelierul Centrului de Creaţie Brăila, singurul loc în care mai există aceste utilaje arhaice şi la care se mai lucrează.

image

Cele două ţesătoare, Steluţa Iancu şi Rădiţa Lascu se luptă să reînvie tradiţiile, obiceiurile şi îndeletnicirie femeilor de la sate.

„Ne folosim exact de aceleaşi obiecte străvechi pe care le foloseau ţărăncile: cicârâc, vârtelniţă, alergătoare, urzitor, mămăligoi”, ne şopteşte Rădiţa Lascu.

Cel mai vechi război de ţesut are 71 de ani

Directorul Centrului de Creaţie, Maria Puşcaciu s-a zbătut să implementeze la Brăila proiectul Phare „Ateliere de revitalizare a textilelor tradiţionale” cu scopul de a forma şomeri în meseria de ţesător şi de a valorifica rezultatul muncii.

Astfel, zece războaie de ţesut, uitate prin şoproanele ţăranilor, au prins din nou viaţă. Acestea au fost cumpărate cu bani europeni de la bâtrâne din comuna Tufeşti.

„Este modul prin care noi am înţeles că ne putem implica. Am considerat că nu este suficient numai să inventariem meşteşugurile şi să organizăm expoziţii”, ne spune Maria Puşcaciu.

Din declaraţiile bătrânelor aflăm că cel mai vechi război de ţesut are 71 de ani.
“Am oferit o nouă viaţă războaielor  de ţesut şi chiar am avut o ceremonie de instalare a lor”, adaugă Maria Puşcaciu.

Ultilajele arhaice ale Centrului de Creaţie sunt şi vedetele unor târguri de meşteşuguri din ţară. Cele două ţesătoare au susţinut demonstraţii pentru a dovedi complexitatea, autenticitatea şi importanţa ţesăturilor

Copiii sunt fascinaţi de războaiele de ţesut

Războaiele de ţesut brăilene reprezintă atracţie maximă şi pentru elevi. Fie că sunt de la grădiniţă ori de la liceu, ei vin să viziteze atelierul Centrului de Creaţie şi să cunoască tehnologiile străvechi de prelucrare a firulului şi a motivelor specifice zonei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite