Pierduţi în hăurile birocraţiei. Cum se chinuie un brăilean să convingă autorităţile locale că o stradă pe care locuiesc 15 familii chiar există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada din Brăila care nu există în documentele oficiale ale Primăriei   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei
Strada din Brăila care nu există în documentele oficiale ale Primăriei   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei

O stradă de la marginea municipiului Brăila, înfiinţată în urmă cu circa 10 ani, a fost complet ignorată de autorităţile locale, pe motiv că s-ar afla pe un teren al Consiliului Judeţean. Din acest motiv, cele 15 familii care locuiesc acolo nu pot beneficia de un minim de confort urban, adică iluminat pe timp de noapte, serviciu de salubritate, asfalt sau servicii de deszăpezire pe timp de iarnă.

Ionel Anghel, unul dintre locatari încearcă de mai bine de opt ani să obţină de la autorităţile locale în primul rând recunoaşterea faptului că acea stradă există, iar mai apoi toate facilităţile de care ar trebui să faciliteze riveranii, în calitate de plătitori de taxe şi impozite.

După atâţia ani de luptă cu birocraţia, timp în care a solicitat zeci de audienţe la Primărie, a apărut un prim rezultat: Consiliul Local Municipal a emis o hotărâre pentru preluarea în proprietate, de la Consiliul Judeţean, a terenului pe care se află strada în cauză, în lungime de 100 metri, situată la marginea cartierului Vidin din Brăila, şi considerată ca o prelungire a Căii Galaţi.

“Urmare a solicitării domnului Ionel Anghel domiciliat în Brăila, pe Calea Galaţi, Consiliul Judeţean Brăila a solicitat amenajarea căilor de acces între Calea Galaţi şi cele 15 imobile existente pe teritoriul administrativ al Municipiului Brăila (...), prin transmiterea terenului din domeniul public al Judeţului Brăila în domeniul public al Municipiului”.

În acelaşi document se arată că deşi strada are o lăţime de 6 metri, este nevoie ca întregul teren de 6.201 mp să intre în proprietatea municipalităţii pentru a se putea interveni. “Accesul din Calea Galaţi în interiorul parcelei este în lăţime de 6 m, ceea ce impune circulaţia într-un sens cu bucla de întoarcere şi având în vedere dispunerea loturilor atribuite şi accesele acestora spre Calea Galaţi, este necesară amenajarea întregii suprafeţe ca şi cale de acces. După transferarea dreptului de proprietate asupra terenului se vor întreprinde demersurile necesare pentru realizarea acestei amenajări”, mai scrie în raportului de specialitate al proiectului.

Ionel Anghel, cel care a tot făcut demersuri pentru ca strada să fie asfaltată şi iluminată pe timp de noapte a cunoscut îndeaproape indiferenţa autorităţilor municipale şi judeţene. El spune că s-a ajuns până acolo încât a trebuit, în calitate de simplu cetăţean care înaintase o cerere către autorităţi, să facă de fapt ceea ce, în mod normal, trebuia rezolvat de funcţionarii celor două instituţii – Primărie şi Consiliu Judeţean.

Pus pe drumuri ca să facă treaba instituţiilor statului

„Am 9 - 10 ani de când locuiesc aici. Suntem vreo 15 familii pe această străduţă perpendiculară cu Calea Galaţi. De fapt, e vorba de 100 de metri care pleacă din Calea Galaţi, adresa tot pe Calea Galaţi o am. Încă de acum 8 ani de zile am început să fac solicitări. De la Primărie, mi-au spus că nu e terenul lor. M-am dus la Cadastru, am făcut solicitare să îmi spună şi mie cine e proprietarul. Din documentul respectiv am văzut că acel teren este recuperat de Consiliul Judeţean Brăila de la Administraţia Domeniului Statului, aşa că CJ este proprietarul actual. A trebuit să fac personal solicitare către Consiliul Judeţean să predea acel teren municipiului Brăila şi către Municipiul Brăila să preia acel teren. Eu am venit la Primărie că sunt cetăţean al oraşului, plătesc taxe. Eu am cerut asta, restul e treaba lor. Nu mă puneţi pe mine să îi întreb pe cei de la judeţ: «Domnule, nu vreţi să daţi terenul ăsta?». Dar într-un final am făcut hârtii în ambele părţi ca să rezolvăm într-un fel cu acest drum de 100 m, că atât are. Acum s-a dat această hotărâre de CLM. Dar nu mă las. O să tot merg în audienţe până se rezolvă şi restul problemelor”, a declarat Ionel Anghel, citat de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei"

.

stradabr1

Ionel Anghel, brăileanul care se luptă de ani de zile să determine autoriţile locale să îşi facă treaba

Noul primar al Brăilei, Marian Dragomir, se arată dispus să rezolve problemele ridicate de locatarii străzii respective, însă spune că va mai dura o perioadă, până când toate procedurile vor fi făcute legal.

„Într-adevăr, a fost un traseu birocratic dificil. Dar principalul lucru este că s-a rezolvat. Acum terenul va aparţine Primăriei Municipiului Brăila. La propunerea primarului municipiului toţi consilierii au votat în unanimitate ca Primăria Municipiului Brăila să preia acest teren de la Consiliul Judeţean. Urmează apoi o procedură pentru întocmirea unui DALI ca să vedem ce trebuie să facem acolo. Apoi urmează să fie inclus în program. Totuşi, să nu uităm faptul că această stradă am preluat-o acum, tocmai pentru a rezolva o problemă, dar sunt multe alte străzi care aşteaptă  asfaltarea de foarte mult timp. Cu siguranţă le vom face pe toate, dar trebuie să parcurgem nişte etape absolut normale şi legale”, a declarat Dragomir

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite