Pericolul ascuns din apa de scăldat. Ce boli grave putem lua când mergem la piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În piscinele care respectă normele de igienă riscul de îmbolnăvire este scăzut  FOTO Florentin Coman
În piscinele care respectă normele de igienă riscul de îmbolnăvire este scăzut  FOTO Florentin Coman

Un val de caniculă se va abate peste România în zilele care urmează, astfel că piscinele şi bazinele de înot vor deveni noul punct de atracţie pentru cei dornici să înoate sau pur şI simplu să se răcorească. Atenţie, însă! În lipsa unei igienizări corespunzătoare a acestor locuri de scăldat, distracţia se poate sfârşi la spital.

Dr. Valerică Avram, medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, menţionează câteva dintre bolile grave ce pot fi transmise de apa contaminată din bazinele care nu respectă normele în vigoare:

Shigeloza, sau dizenteria bacilară, este o infectie bacteriană acută, caracterizată prin febră, vărsături, greaţă, crampe şi diaree, cauzate de bacteria Shigella. Această afecţiune se caracterizează prin scaune cu sânge şI mucus. Shigeloza se poate răspândi prin înotul în apele contaminate din piscine şi spa-uri.

Infecţia cu Escherichia coli, afectează organismul provocând diaree ce alternează cu scaune normale, aspectul lor putând varia de la scaune fără urme de sânge până la scaune intens hemoragice. E.coli produce o toxină care lezează mucoasa intestinului şi duce la apariţia colitei hemoragice. În majoritatea cazurilor de infecţie cu E.coli, diareea este asociată cu sindrom hemolitic uremic, afecţiune care poate determina insuficienţă renală acută, în special la copii mici.

Leptospiroza, cunoscută sub diferite denumiri – boala Weil, icterul hemoragic, febra de nămol, boala porcarilor – este o zoonoză bacteriană (infecţie ce afectează animalele dar care se poate transmite şi la oameni). Ca simptome, se caracterizează prin febră, frisoane, mialgii severe, icter, erupţii cutanate, hemoragie cutanată sau a mucoaselor. Este considerată boală profesională pentru cei care lucrează în ferme agricole şI piscicole, fabrici de produse lactate, abatoare sau canalizare. Focare de leptospiroză se pot întălni, însă, şi la cei care înoat în locurile de agrement sau în alte locuri cu ape infectate, contaminate în mod special cu urina animalelor domestice sau sălbatice.

Giardioza este o boală parazitară provocată de infecţia intestinului subţire cu un protozoar flagelat. De regulă, această infecţie nu prezintă simptome, însă uneori apar manifestări intestinale, precum diareea cronică, steatoreea, campe abdominale, flatulenţă, scaune frecvente, malabsorbţie de grăsimi şI vitamine liposolubile, pierdere în greutate. Giardionza apare cu precădere în rândul copiilor, în zonele cu condiţii sanitare precare, şi adesea este asociată cu consumul apei contaminate sau din fântâni de mică adâncime, dar şI cu înotul în piscine sau bazine.

Hepatita virală A, numită şi hepatită infecţioasă, virală, epidemică, icterică sau icter cataral de tip A, este o boală frecvent asociată cu contaminarea apei potabile, problemă care se poate agrava atunci când reţeaua de canalizare devine suprasolicitată din cauza ploilor abundente sau a inundaţiilor.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, administratorii de piscine, bazine, spa-uri, sunt obligaţi să aplice măsuri eficiente de tratare şi dezinfecţie a apei din bazinele de înot. Medicul şef Valerică Avram atrage atenţia că foarte importantă este şi efectuarea unui duş de către utilizator, înainte de a intra în bazinul de înot. “Trebuie încurajată folosirea toaletei, mai ales la copii, înainte de intrarea în bazin, pentru a preveni urinarea în apă şi contaminarea accidentală cu fecale. Se asemenea, existenţa unui pediluviu cu apă clorinată, pentru dezinfecţia picioarelor la intrarea în bazin, limitează contaminarea apei”, mai precizează reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite