Nămolul de Lacu Sărat din Brăila, mai uşor accesibil. Parteneriat pentru salvarea renumitei staţiuni balneare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacu Sarat, imagine aeriana, sursa:Cristian Deceanu/Facebook
Lacu Sarat, imagine aeriana, sursa:Cristian Deceanu/Facebook

Primăria Brăila, Primăria comunei Chiscani şi Consiliul Judeţean Brăila au încheiat un contract pentru reabilitarea infrastructurii staţiunii balneare brăilene. Se pune capăt, astfel, unul lung „război” care s-a dus inclusiv în instanţă între cele două localităţi, cu privire la administrarea staţiunii.

În perioada interbelică, staţiunea Lacu Sărat din Brăila era una dintre cele mai căutate din ţară. Anual, sute de mii de români veneau aici pentru a beneficia de nămolul său vindecător. După Revoluţie, locul care odinioară era o oază de relaxare pentru turişti a fost lăsat de izbelişte. 

Pentru a-i reda farmecul de altădată şi a-i valorifica potenţialul pe care îl are staţiunea, autorităţile s-au pus de acord să colaboreze pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii. Este vorba de o investiţie de peste cinci milioane de lei, care se va derula pe o perioadă de trei ani. 

A fost semnat astfel contractul reprezentând acordul-cadru cu primele trei societăţi care au câştigat licitaţia în urma analizei comisiei. SC Tancrad SRL Galaţi a venit cu un preţ mai mare şi nu a fost desemnată câştigătoare. 

„De luni, 1 august, au început lucrările în Staţiunea Lacu Sărat, care vizează modernizarea trotuarelor, a străzilor, a parcării, iar în perioada următoare urmează lansarea licitaţiei şi pentru modernizarea spaţiilor verzi şi a parcului din zona Mănăstirii Lacu Sărat”, a anunţat primarul Marian Dragomir. 

Totodată, Primăria Chiscani a depus un proiect important pentru staţiune. Este vorba de amenajarea unei zone de agrement care va fi amplasată pe aleea dintre Mănăstirea Lacu Sărat şi Tabăra pentru copii.

„Aceasta va cuprinde locuri de joacă pentru copii tip <corabie>, cu specific pescăresc, leagăne, zone de relaxare, cu alei pavate, mobilier stradal. Totul va fi iluminat, pentru odihnă şi relaxare. Ne-am gândit că, având Dunărea aproape, să promovăm tradiţiile şi identităţile locale”, a anunţat viceprimarul comunei, Geanina Pospai, potrivit Obiectiv Vocea Brăilei.

Încă din secolul XIX, lacul cu apă sărată situat la şapte kilometri de oraşul Brăila era cunoscut drept un izvor de sănătate şi relaxare. În urmă cu o sută de ani, era “cea mai veche şi mai reputată” din toată România, iar nămolul său vindecător era cunoscut în toată Europa.

În 1921 se cunoşteau foarte bine atât proprietăţile curative ale nămolului, cât şi bolile ce puteau fi tratate aici, sub supravegherea medicilor: afecţiunile reumatismale (sub toate formele lui), afecţiunile traumatice, artritele, scrofuloza, tuberculoza localizată, bolile sistemului nervos, ale măduvei spinării, albuminuria, sifilisul, dermatozele (psoriazisul în primul rând), “boli de femei”, paralizia infantilă, scleroza şi multe altele.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Vaporul de lux construit pentru Ceauşescu, păstrat cu sfinţenie de Marina Militară. „Croazierele private cu nunţi şi petreceri sunt strict interzise!“

GALERIE FOTO 300 de fotografii cu Dunărea, expuse pe Faleză. Toate, dedicate Zilei Bătrânului Fluviu

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite