Mita uriaşă primită de un referent ca să elibereze adeverinţe false. Beneficiarii au obţinut pe baza lor pensii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Romica FOTO Facebook/pagina personală
Pavel Romica FOTO Facebook/pagina personală

O femeie din localitatea brăileană Ianca a fost reţinută după ce poliţiştii au descoperit că aceasta eliberase ani de zile adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă, astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român.

Procurorii anticorupţie au demarat o anchetă şi au reţinut-o pe Pavel Romica, referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, pentru- constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Alături de aceasta a fost reţinută şi o persoană fizică, fără nicio calitate specială, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită în formă continuată. Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi dare de mită.

Pe 2 martie, au fost efectuate percheziţii la mai multe locaţii de pe raza judeţelor Buzău, Vrancea şi Brăila, printre care şi la următoarele instituţii publice: Primăria oraşului Ianca, Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea şi Oficiile Poştale Judeţene Brăila şi Vrancea. 

Şpagă de peste 200.000 de lei

În cursul anului 2018, inculpata Pavel Romica, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu alţi doi inculpaţi, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care ar fi aderat ulterior şi alte persoane, grup care şi-ar fi desfăşurat activitatea până în luna februarie 2022, au stabilit anchetatorii.
 

”Prin această „asociere” membrii grupului ar fi urmărit obţinerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producţie (C.A.P.) Ianca, judeţul Brăila, astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii”, spun procurorii anticorupţie.
 

În perioada respectivă, Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, ar fi pretins şi a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării şi eliberării adeverinţelor false menţionate mai sus. 

Cât costau 15 ani de vechime

Potrivit anchetatorilor, beneficiarilor de adeverinţe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei/anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” 8.700 lei. După ce intermediarii îşi opreau „comisionul” (între 2.700 lei şi 3.000 de lei), lui Pavel Romica îi revenea suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime).
 

Ulterior, beneficiarii au  depus dosarele de pensionare, care includeau şi adeverinţele false, la Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea, ai căror angajaţi au emis deciziile de pensionare pentru fiecare titular.

Procurorii anticorupţie cercetează în acelaşi caz şi alte persoane. Pavel Romica şi cealaltă persoană fără calitate special au fost reţinute în cauză şi urmează să fie prezentate Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Comision din şpagă, o inovaţie în materie de corupţie. Cât ajunge mita pentru angajare la o companie naţională

Şpaga primită de un medic, scoasă la vânzare prin Fisc. Sunt sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturi fine

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite