Misterul hrubelor construite de turci, în Cetatea Brăilei: prin tuneluri se putea mergea călare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Ahivă Adevărul
sursa: Ahivă Adevărul

Hrubele care formează „oraşul de sub oraş”, din vremea când Brăila era raia turcească, continuă să fie un mister. Unele catacombe aveau scopuri militare, fiind construite ca rute de scăpare în cazul în care zidurile cetăţii cedau în faţa unui asediu inamic.

Cetatea Brăilei a fost construită de turci în octombrie 1540. Legenda spune că turcii au construit sub Brăila un adevărat oraş subteran. În perioada când a fost raia turcească, hruble erau folosite pentru a transporta pulberea, bogăţiile şi alimentele direct către Dunăre. Catacombele aveau legătură între ele şi porneau din Cetatea Brăilei spre porţile exterioare ale oraşului.

Potrivit istoricilor, unele tuneluri erau atât de mari încât se putea merge călare pe ele. Hrubele aveau aplicaţii militare, fiind construite ca rute de scăpare în cazul în care zidurile cetăţii cedau în faţa unui asediu inamic. 

Din păcate, în perioada regimului comunist, hrubele descoperite au fost astupate, pentru a stabiliza terenul şi a construi diverse imobile. Printre construcţiile ridicate deasupra hrubelor în Centrul Vechi al Brăilei se numără sute de case, dar şi sediile Băncii Comerciale Române, Direcţiei Muncii şi Curţii de Conturi.

Una dintre hrubele care a stârnit, la un moment dat, interesul autorităţilor locale a fost hruba „Pulberăria Nouă”, monument istoric de arhitectură, situat pe strada Cetăţii, la numărul 43. Primăria intenţiona, în urmă cu doi ani, să cumpere hruba şi să o transforme într-un obiectiv turistic al oraşului. 

hruba

SURSA: Obiectiv Vocea Brăilei

Este vorba despre un tunel subteran lung de circa 50 de metri, lat de şapte metri şi înalt de 4,5 metri. O altă hrubă este gura de tunel, denumită „Beci”, monument istoric de arhitectură, situat pe strada Grădinii Publice, prin care se făcea legătura cu întregul sistem de hrube.

„Nu s-a concretizat nimic, din păcate”

Gabriel Lâlă, cel care a inventat „brandul turistic Brăila City Tour”, spune că turiştii cunosc legenda hrubelor de sub oraş, însă sunt dezamăgiţi deoarece nu au ce vedea.

„Nu există hrube care să poată fi vizitate de turişti. Nu s-a concretizat nimic, din păcate. Toată lumea a auzit de sistemul de galerii de sub oraşul Brăila, însă totul a rămas la nivel de legendă. Totul e un mister. E ca şi când te invit să vezi teatrul Maria Filotti, dar nu ţi-l arăt. Fosta pulberărie există pe o listă la Ministerul Culturii, însă este doar acolo pe listă. Nu se poate vizita, deşi oamenii întreabă, sunt curioşi. În momentul în care ajung la această hrubă, turiştii pot vedea doar un gard de tablă ruginit”, spune Gabriel Lâlă. 

Cetatea Brăilei construită de turci a fost dărâmată de ruşi, în anul 1829, după Pacea de la Adrianopol.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Istoria pierdută a Teatrului Papadopol. Gălăţenii savurau aici comediile caragialiene puse în scenă de actorii consacraţi ai acelor vremuri

Ambasada Italiei îşi vinde la licitaţie proprietăţile din România. Valoarea de plecare: aproape 8 milioane de euro

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite