Metode naturiste pentru a proteja sănătatea ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă faptul că sintetizează, secretă şi metabolizează numeroase substanţe nutritive, ficatul este şi un important filtru şi detoxifiant al organismului, neturalizând toxinele care provoacă boli. Pentru un ficat sănătos, alimentaţia are un cuvânt greu de spus. Totuşi, atunci când greşelile din alimentaţie ajung să afecteze acest organ vital, situţia se poate remedia cu ajutorul plantelor naturale.

”Înainte de toate, pentru a avea grijă de sănătatea ficatului, trebuie să evităm grăsimile în alimentaţie. Pe cât posibil, mai puţină carne de porc, smântână şi alte astfel de alimente bogate în grăsimi. Cât mai multe legume şi peşte, dar nu somn, care are grăsime multă, ci ştiucă, şalău, novac. Ceaiurile hepatice şi în special ceaiul de armurariu au un efect benefic pentru ficat”, spune medicul brăilean Marian Baciu.

Deoarece conţin silimarină, fructele de armurariu au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului, o proteină cu rol puternic antioxidant, ce intervine în procesul de protecţie şi detoxifiere hepatică.

Anghinarea este, de asemenea, una dintre plantele prietene cu ficatul, deoarece are efect coleretic-colagog, stimulând secreţia şi excreţia de bilă şi îmbunătăţind digestia. Anghinarea impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine. Două căni de ceai de anghinare băute pe zi, înainte de mesele principale, vor ajuta la buna funcţionare a ficatului şi a bilei. Singurul inconvenient este că aceste ceai este foarte amar.

Şi rozmarinul este indicat în afecţiunile hepatice. Este o plantă aromată frecvent utilizată în bucătăria mediteraneeană care, la nivel digestiv, are acţiune de stimulare a producerii şi excreţiei de bilă, antispastică, uşurând digestia şi scăzând colesterolul. Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite