Brăila: 1.500 de elevi se bat pe cele 350 de locuri în cămine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: 1.500 de elevi se bat pe cele 350 de locuri în cămine
Brăila: 1.500 de elevi se bat pe cele 350 de locuri în cămine

Cererea de locuri de cazare în internatele şcolare este acoperită în proporţie de 23 la sută

În cele 18 unităţi de învăţământ mediu din Brăila sunt doar trei internate, cu 350 de locuri, iar în acest an şcolar, în municipiu au venit 1.500 de copii din mediul rural, care au cerut locuri în cămine.Numărul cererilor este de aproape cinci ori mai mare decât numărul locurilor din internate.

Dascălii spun că această criză persistă de ani de zile şi că, în trecut, au fost şi situaţii când elevi care au reuşit să intre la un liceu din oraş au renunţat la studii pentru că părinţii lor nu şi-au permis să le plătească o gazdă. Fericiţi au fost aceia care au obţinut şi cele mai mari note.

Internatul de la Grupul Şcolar „Edmond Nicolau”, de altfel cel mai mare din oraş, funcţionează la capacitate maximă. Aici sunt cazaţi 179 de elevi. La LPS avem toate cele 86 de locuri ocupate iar la Economic, 80.

Soluţii de compromis: cinci elevi într-o cameră

„Eu am fost norocoasă pentru că am avut medie peste 9.00. Am auzit de la colegi că unii n-au prins un loc în internat. M-am obişnuit aici, e bine, e frumoasă viaţa la cămin, nu cred că m-aş fi adaptat la gazdă.”, ne-a spus Marinela Dima, elevă în clasa a XI-a la „Edmond Nicolau”.

Au fost cazuri când într-o cameră au fost aşezaţi şi câte cinci copii. „Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a-i ajuta pe copii, dar sunt mulţi care au rămas pe dinafară”, a declarat prof. Teodora Ilie, directorul liceului „Edmond Nicolau”.

 „Culmea este că, din 2007, sunt în construcţie trei campusuri, cu 800 de locuri,  însă lucrările sunt întrerupte de trei luni, din cauza lipsei de fonduri.”, ne-a spus inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea.


800 de locuri, pe dreapta, din lipsă de bani

Cele trei campusuri se construiesc la Grupul Şcolar „Gh. K. Constantinescu”, la Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius” şi liceul din Însurăţei.

Cele trei campusuri şcolare vor avea o capacitate de aproximativ 800 de locuri de cazare, ceea ce înseamnă că în momentul în care vor fi finalizate, problema va fi rezolvată.

Practic, toţi aceia care vor avea nevoie vor putea sta în internate. Până atunci însă mai este ceva de aşteptat. În unele cazuri firmele de construcţii au lucrat şi în avans, pe banii lor.

„Cele trei campusuri sunt în proporţie de 80% finalizate şi oferă condiţii de nivel european. Sunt convins că finanţarea bună a învăţământului în anul 2010 va permite încheierea lucrărilor la aceste campusuri şcolare”, a spus prof. Viorel Mortu, fostul inspector şcolar general.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite