Ineditul proiect „Tele-City”: Frumuseţile Brăilei, prezentate în direct, prin smartphone, de un grup de elevi de la „Bălcescu” unor colegi din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Cultural Nicăpetre, una dintre locaţiile prezentate de elevii brăileni colegilor din Braşov   FOTO F.C
Centrul Cultural Nicăpetre, una dintre locaţiile prezentate de elevii brăileni colegilor din Braşov   FOTO F.C

Telefoanele mobile de ultimă generaţie pot fi folosite de adolescenţi şi pentru alte scopuri decât cele uzuale. De exemplu, pentru a arăta în timp real cele mai frumoase locuri din oraşul tău unor tineri din alte oraşe. Asta şi-a propus proiectul „Tele-City”, lansat de un liceu din Buzău, la care a participat şi Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila.

Patru oraşe au participat, în total, la ineditul proiect. Este vorba despre Buzău, Brăila, Braşov şi Iaşi.Proiectul propriu-zis s-a derulat în două etape de câte două săptămâni, în fiecare etapă fiind implicate simultan câte două oraşe diferite din România: Buzău-Iaşi şi Braşov-Brăila. Din Brăila, au participat 27 de elevi de gimnaziu şi liceu de la Colegiul “Bălcescu”, ajutaţi în realizarea prezentării de regizori, actori şi dramartugi. Coorodonatorul pe plan local a fost prof. Florentina Andronache, de la “Bălcescu”.

“Prin proiectul acesta am vrut să educăm elevii să utilizeze telefonul mobil în scop educativ. Copiii s-au documentat, apoi au creat filmuleţe de 20 de minute, au învăţat elemente de regie, de exprimare şi de dicţie, reuşind astfel să prezinte colegiulor din Braşov cele mai frumoase locuri din oraşul nostru într-un mod plăcut, incitant, inedit”, explică Florentina Andronache.

Joi, 27 octombrie, elevii de la „Bălcescu” au mers în 25 de locuri semnificative ale oraşului, pe care le-au prezentat live elevilor braşoveni. Au fost incluse în proiect clădirea de patrimoniu a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, Parcul Monument, Sala Sporturilor „Danubius”, faleza brăileană, fluviul Dunărea, Castelul de apă, Grădina Publică, Casa memorială “Panait Istrati”, Strada Regală, Muzeul “Carol I”, Fântâna cinetică, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Centrul Cultural “Nicăpetre”, Ceasul din Piaţa Traian sau Teatrul “Maria Filotii”.

telefbr

Vineri, 28 octombrie, în sala de festivităţi a Colegiului “Nicolae Bălcescu” a venit rândul elevilor brăileni să fie spectatori la tururile virtuale prezentate de colegii de la Colegiul “Andrei Şaguna” din Braşov. Timp de câteva ore, ei au putut vizita virtual Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, Prima Şcoală Românească şi multe alte obiective culturale din Braşov.

“Proiectul şi-a propus să înveţe elevii ca plecând de la un spaţiu pe care ei şi-l aleg să creeze un scenariu. Documentarea se face cu mijloace moderne, cu telefoane mobile cu care pot înregistra, pot face video, ceea ce este important este că ei pleacă de la nişte impresii pe care apoi le structurează în nişte scenarii. Cred că este important acest proiect deoarece are această componentă educativă, pentru că vezi că telefonul mobil poate fi folosit şi altfel şi ai o relaţie mai caldă cu oraşul în care locuieşti”, precizează regizorul Ion Mircioagă, unul dintre cei care i-a ajutat pe adolescenţi.

Proiectul “TeleCity” este realizat de Teatrul “George Ciprian” Buzău şi co-finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Parteneri în realizarea proiectului sunt Colegiul Naţional “Bogdan Petriceicu Haşdeu” Buzău, Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” Braşov, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, Casa Corpului Didactiv Buzău şi Asociaţia Culturală “7”.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite