Greşelile pe care le facem pentru a ne încălzi organismul iarna. De ce singuraticii sunt mult mai friguroşi şi de ce femeile şi bărbaţii simt gerul diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obişnuim ca, atunci când este frig, să ne încălzim cu lichide calde, însă acestea ne expun mai mult frigului. Multe din metodele pe care le ştim de fapt nu ne încălzesc şi au efect opus. Însă nu doar băuturile calde sunt o greşeală la care recurgem iarna în speranţa să ne încălzim.

O ceaşcă de ceai fierbinte sau un păharel de tărie nu ne vor ţine de cald, chiar ar putea să ne facă să ne simţim mai înfriguraţi. Multe dintre ce ştim despre cum să ne încălzim în timpul anotimpului rece ar putea fi greşite.

Medicii atrag atenţia că alcoolul nu ridică temperatura corpului, ba din contră, efectul e invers. Alcoolul scade temperatura corpului şi creşte riscul de hipotermie. Motivul pentru care ne simţim bine atunci când bem alcool este că vasele de sânge se dilată şi trimit sânge cald de la inimă spre piele. Insă, acest efect este doar temporar şi, într-un final, scade capacitatea organismului de a se lupta cu frigul.  

“Practic în momentul în care vom ieşi în mediul exterior după ce consumăm băuturi alcoolice se va accentua senzaţia de frig. Ţuica face ca vasele de sânge să se dilate însă temporar şi nu mai pot lupta cu frigul”, spune Marian Baciu, medic generalist.

O altă greşeală pe care o facem, după părerea medicilor, este consumul de băuturi fierbinţi. “Băuturile calde ne accentuează senzaţia de frig. Dacă bem cald, vom transpira. În momentul în care ieşim la frig, senzaţia de frig se va accentua. Este bine, atunci când este frig, să consumăm lichide la temperatura camerei”, arată medicul.    

Singurătatea poate scădea temperatura corpului. Medicii spun că oamenii care nu prea au contacte sociale, singuraticii, prezintă şi efecte fizice destul de serioase. “Atunci când mergem singuri pe perioada iernii în frig, în stradă, e bine să avem pe cineva lângă noi cu care să socializăm, să vorbim. Senzaţia de frig este mai puţin pătrunzătoare în momentul în care vorbim cu cineva şi mergem unul lângă celălalt. Dacă nu este posibilă însoţirea fizică putem apela la telefon. Când vorbim, creierul uită de frig şi mai ia din senzaţia de frig”, mai spune Marian Baciu, medic generalist. 

Barbatii şi femeile nu simt frigul la fel  

Un studiu din 1998 a descoperit că, deşi temperatura internă a organismului la barbaţi şi femei nu diferă prea mult, mâinile femeilor sunt mult mai reci decât ale bărbaţilor, lucru care sugerează că femeile simt frigul diferit. Barbaţii au mai multă masă musculară decât femeile, care, de obicei, au un raport de grăsime corporală mai mare. Muşchii sunt foarte buni producători de căldură, iar grăsimea este bună să înmagazineze căldura. 

Citiţi şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite