Fost poliţist rutier expert în murături: produsele lui delicioase fac ravagii şi în ţară, şi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Badea
Puiu Badea

Hobby-ul personal de a mura gogonele toamna s-a transformat într-o afacere excelentă, iar acum aprovizionează un mare hypermarket din România. Sub denumirea de „murăturile Puiucu”, Puiu Badea este producător autorizat şi lucrează la foc continuu. A început online cu câteva butoaie de murături, iar acum a ajuns la 4.000 de butoaie pe sezon.

În 1994 a fost încadrat în Poliţie, iar până în 2010 a lucrat la Serviciul Poliţiei Rutiere Călăraşi. Din cauza unor probleme medicale a fost nevoit să se pensioneze, lucru ce l-a ţinut departe de meseria pe care o iubea. Cu greu s-a obişnuit cu ideea ca nu va mai fi poliţist, însă a reuşit să treaca peste moment atunci când a pus bazele afacerii.

puiu politist

Încă din 2008 obişnuia în fiecare toamnă să pună murături acasă, pentru familie, pentru prieteni. La subsolul blocului şi-a amenajat o cramă în care, în fiecare toamnă, depozita în jur de 50 de kg murături. Reţeta nu era una bine definită. La început a cules informaţii de la părinţi sau prieteni. A fost nevoie de 5 ani de zile pentru a-şi îmbunătăţi reţeta. În aceşti cinci a experimentat, într-un an a pus mai multă sare, în alt an mai puţină, astfel încât a ajuns să primeasca numai laude de la cei ce aveau ocazia să guste din legumele murate.

muraturi

A început treptat, fiind prezent săptămânal la Târgul Ţăranului Român de la Piaţa de flori “George Coşbuc” şi la Târgul de produse tradiţionale de la Muzeul Ţăranului Român. Apoi, a pătruns cu murăturile asortate şi în cadrul magazinelor cu produse tradiţionale româneşti şi produse ecologice din Bucureşti şi din Corbeanca, de unde borcanele frumos aranjate au dispărut rapid de pe rafturile magazinelor. În toată această perioadă, a cunoscut numeroşi oameni de afaceri şi organizatori de târguri care au dorit să colaboreze cu el, de la care a primit numeroase invitaţii de participare la târguri şi diferite evenimente şi inclusiv i-au propus ca murăturile lui să ajungă şi peste hotare, în Germania şi în Franţa.

„Când am mers prima oară în târg la Bucureşti, un client a venit la mine şi mi-a spus că o să ajung departe cu reţeta, calitatea şi savoarea murăturilor mele. Din câte se pare a avut dreptate”, povesteşte Puiu Badea.

targ

Murează conopidă, castraveţi, varză, pepene roşu şi galben, gulii, morcov, mere, pere, fără conservanţi sau prafuri care să menţină leguma sau fructul tare. Puiu spune că în procesul de murare foarte important este de unde se face aprovizionarea. Alege să cumpere de la producătorii mici care nu stropesc sau injectează legumele. De 8 ani pepenii îi cumpără numai de la un ţăran din judeţul Brăila. Merge personal şi stă de vorbă cu agricultorii, testează legumele, iar în momentul în care le-a cumpărat începe procesul de murare.

muraturi

La un moment dat a vrut să renunţe. Între timp a închiriat o hală în care îşi desfăşura activitatea în fiecare toamnă însă costurile erau enorme. Chiar dacă ajunsese să onoreze comenzi în străinătate, avea nevoie de comenzi mai mari pentru a se stabiliza. Stătea foarte mult timp pe drumuri, vindea numai în târguri, profitul era întotdeauna reinvestit, astfel că gândul să renunţe la afacere era cât mai aproape. Căuta să-şi vândă marfa undeva la jumătate de preţ. Într-o zi a primit un telefon de la un reprezentant al unui mare hypermarket din România. A mers pregătit la sediul central al hypermarketului pentru a-şi prezenta marfa.

„M-am dus frumos, pregătit cu farfuriuţe, şerveţele, cuţit, cu zeamă de varză în sticlă, produsele aşezate frumos în borcănaş. Înainte să guste m-au întrebat de preţ şi au spus că este cam mare. În momentul în care au început să deguste din produsele mele, nu au mai spus nimic şi am bătut palma. La început produsele erau expuse numai într-un singur magazin, în Bucureşti. S-au vândut toate butoaiele încât de sărbători nu mai aveau murături. În anul următor comanda hypermarketului s-a mărit. Şi tot aşa, în fiecare an mai mult. Numai 40.000 litri înseamnă numai zeama de varză”, povesteşte Puiu Badea.

hala puiu

Chiar dacă a încheiat contract cu un mare hypermarket, Puiu nu a renunţat la târguri. Ba mai mult, şi-a întemeiat propriul târg cu produse tradiţionale. Târgul Gospodarilor a fost organizat în mai multe oraşe din tară precum Constanţa, Brăila, Tulcea, Craiova, Călăraşi, Tecuci.

„Am reuşit ca acest târg să-l fac ca o familie. Sunt aceiaşi expozanţi de doi ani de zile, comercianţi produse brânzeturi şi afumături, meşteri populari, dulciuri, kurtoş şi stand cu murături asortate”, spune Puiu Badea.

Murăturile Puiucu au ajuns şi pe masa unor oameni importanţi din România. Mai exact familia Băsescu s-a aprovizionat cu murături asortate, atât din târguri, cât şi din hypermarket.

murta

„Produsele mele sunt foarte apreciate pentru că eu nu pun murături în cantităţi industriale. Murăturile sunt puse în butoaie fără conservanţi. La mine totul este la mână. Nu am maşinării sau roboţi. Eu pun murături cu mâna mea. În saramura mea, mărul are gust de măr, conopida de conopidă. Gusturile nu se împrumută de la legumă la legumă.  Eu sunt mulţumit că nu am pierdere. Am pus foarte mult suflet şi am avut răbdare”, a spus Puiu Badea.

Brandul „Murăturile Puiucu” este înregistrat la OSIM. Puiucu vinde acum în străinătate la românii stabiliţi în Belgia, Italia, Spania, Franţa, Germania, iar livrarea se face prin curier. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite