Cum a reuşit un consilier local să îi „sufle“ Primăriei Brăila un teren din mijlocul unui parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde se află terenul cu pricina   FOTO Florentin Coman
Locul unde se află terenul cu pricina   FOTO Florentin Coman

Tentativa Primăriei Brăila de a achiziţiona un petic de pământ situat în mijlocul unui mic parc din municipiu s-a soldat cu un eşec total, în condiţiile în care contracandidat la licitaţia organizată de Fisc a fost firma unui consilier municipal. Aceasta a ofertat mult peste preţul cu care fusese mandatată Primăria să participe la licitaţia respectivă, printr-o hotărâre votată în Consiliul Local.

Terenul în suprafaţă de 785 metri pătraţi se află în mijlocul unui parc în suprafaţă totală de peste 4.000 mp, în zona cunoscută brăilenilor sub denumirea Bariera Călăraşilor, delimitat de Calea Călăraşilor şi Aleea Parcului. Iniţial, terenul în cauză a aparţinut Consiliului Judeţean Brăila care, la finalul anilor '90, l-a încredinţat Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila, pentru ca această instituţie să îşi construiască un sediu acolo.

Ulterior, CCIA Brăila a luat decizia de a vinde terenul respectiv care a ajuns astfel în proprietatea firmei “Isrom Investment” SRL Brăila, în cadrul unei tranzacţii de circa 100.000 euro. Cei de la “Isrom Investment” au solicitat în 2004 municipalităţii încredinţarea directă a suprafeţei de 3.383 mp din jurul proprietăţii sale, pentru a construi în zonă un mare ansamblu comercial.

Transferul a avut loc tot în 2004, cu aprobarea CLM la vremea respectivă, însă nimic din ce s-a promis nu s-a realizat, iar întreg terenul a rămas ani la rând plin cu buruieni. În consecinţă, în 2009 a fost reziliat contractul de concesiune pentru terenul din jurul proprietăţii firmei “Isrom Investment”, iar pe cei 3.383 mp Primăria Brăila a amenajat un parc.

Terenul a rămas abandonat ani de zile

În mijlocul parcului a rămas terenul de 785 mp care îi aparţinea în continuare firmei “Isrom Investment”. Această firmă a intrat în insolvenţă, iar Finanţele locale au stabilit în urma unei inspecţii fiscale că “Isrom Investment” are de plătit la stat obligaţii fiscale de 556.000 lei, inclusiv accesorii bugetare. În consecinţă a fost declanşată procedura executării silite a debitoarei, punându-se sechestru pe terenul respectiv.

“Isrom” a contestat în instanţă executarea silită, dar a pierdut procesul, la prima instanţă, Tribunalul Brăila dând câştig de cauză Fiscului local, care a putut astfel să înceapă demersurile pentru valorificarea terenului. În luna ianuarie, s-a organizat o primă licitaţie, la care nu s-a prezentat nimeni, astfel încât s-a reluat procedura pentru luna februarie. La această a doua licitaţie, preţul de pornire anunţat a fost de 212.539 lei, fără TVA.

Primarul a fost mandatat de CLM să ofere maxim 283.000 lei

Notificat cu privire la anunţata licitaţie, primarul municipiului Brăila a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local Municipal prin care a cerut, iar în final a obţinut cu unanimitate de voturi, acordul consilierilor să participe cu ofertă financiară pentru a cumpăra acest teren. Consilierii au mandatat Primăria să ofere cel mult 283.385 lei, fără TVA. Printre cei care au votat pentru suma respectivă s-a aflat şi consilierul municipal din partea ALDE, Daniela Rădulescu.

Surpriza de la licitaţie

Surpriza neplăcută pentru Primărie a fost că la licitaţia din 9 februarie organizată de Fisc, printre persoanele juridice şi fizice interesate să intre în posesia terenului s-a aflat inclusiv “Alpiimobiliare” SRL Brăila, firma consilierului Rădulescu. După deschiderea documentelor de participare şi a plicurilor cu oferte financiare a început efectiv ofertarea în paşi de licitaţie. În scurt timp, preţul licitat a ajuns să depăşească pragul de 283.385 de lei până la care Primăria avea voie să oferteze, iar în 20 de paşi de licitaţie, s-a ajuns la atribuirea terenului către “Alpiimobiliare” SRL la preţul final de aproximativ 585.000 de lei, fără TVA, sumă cu care Fiscul a reuşit să acopere integral debitul de recuperat de la “Isrom Investment”, ba chiar şi un mic plus de circa 29.000 lei, care potrivit procedurilor fiscale în vigoare se constituie venit suplimentar la bugetul de stat. Plata s-a făcut în data de 13 februarie.

”Mergem în instanţă!”

Conducerea Primăriei nu se împacă cu această situaţie şi spune că va contesta în instanţă licitaţia la care câştigătoare a fost firma consilierului municipal Rădulescu. “Înainte de deschiderea plicurilor am solicitat anularea licitaţiei motivat de nerespectarea prevederilor din Legea 350/2001 care spune că certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene face cunoscute regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor în vederea realizării unor tranzacţii imobiliare aşa cum este cazul în discuţie. A doua obiecţiune pe care am formulat-o a fost aceea că la licitaţie a participat şi o persoană fizică, fără a depune declaraţia pe propria răspundere că nu este persoană interpusă a debitorului «Isrom Investment». Obiecţiunile au fost respinse de comisia de licitaţie. Oricum, obiecţiunile formulate vor face obiectul unei contestaţii în instanţă”, a declarat primarul Marian Dragomir.

”Nu am ce să-mi reproşez, nici legal şi nici moral!”

Consilierul municipal Daniela Rădulescu spune că a acţionat legal şi că nu are de ce să-şi facă mustrări de conştiinţă. “Nu am ce să-mi reproşez din punct de vedere legal şi nici moral. Până la urmă, referitor la votul favorabil pe care l-am acordat în şedinţa CLM privind mandatarea primarului pentru a putea merge la licitaţie, dacă analizăm din punct de vedere legal şi moral, am votat practic împotriva interesului meu. Era a doua licitaţie, iar la prima nu se prezentase nimeni”, a declarat consilierul ALDE, citat de cotidianul ”Obiectiv - Vocea Brăilei”.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite