Cum funcţionează furtul prin metoda „recenzarea populaţiei“. Detaliile care îi dau de gol pe hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Infractorii s-au adaptat şi folosesc acum o nouă metodă de furt, profitând de faptul că recenzarea populaţiei se face la domiciliu. Aceştia îşi atribuie calităţi false şi se folosesc de distragerea atenţiei pentru a sustrage bani şi bunuri de valoare din casele vixctimelor.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila atrage atenţia asupra unei noi metode prin care unele persoane urmăresc comiterea de infracţiuni.

După cum se cunoaşte, în această perioadă se desfăşoară recenzarea populaţiei la domiciliu. Poliţiştii recomandă cetăţenilor să manifeste o atenţie sporită şi să aibă grijă cui deschid uşa locuinţei, deoarece infractorii profită de acest context şi acţionează prin atribuirea unor calităţi false şi distragerea atenţiei.

”Recenzarea populaţiei poate constitui o nouă metodă pentru furtul din locuinţe, vizând în special persoanele de vârsta a treia singure, astfel că infractorii vor încerca să îi convingă să le deschidă şi să îi primească în casă şi, într-un moment de neatenţie, să le sustragă sume de bani ori bunuri din casă”, spun reprezentanţii IPJ Brăila.

Oamenii legii reamintesc faptul că nu este nevoie să prezentaţi vreun document recenzorului care vine la adresa dumneavoastră, fiind suficient să le comunicaţi verbal datele, iar o astfel de cerere trebuie să vă ridice semne serioase de întrebare cu privire la credibilitatea celui care vrea să vă recenzeze.

„Nu permiteţi recenzorului să fotografieze datele dumneavoastră personale, întrucât acestea pot fi folosite ulterior pentru diverse fraude. Recenzorul are obligaţia de a se legitima, prin prezentarea atât a legitimaţiei, cât şi a unui act de identitate care să coincidă cu datele înregistrate pe legitimaţie”, avertizează poliţiştii.

De asemenea, important de reţinut este că nu este necesar ca recenzarea să se facă în interiorul locuinţei dumneavoastră, ci în orice spaţiu adecvat pentru preluarea de informaţii, cum ar fi la intrarea în locuinţă, la intrarea în bloc, în curtea imobilului sau locuinţei. Chestionarul nu se completează pe hârtie, ci pe tabletă.

„Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, evitaţi să păstraţi în casă sume mari de bani! Dacă comportamentul acestor persoane vă ridică orice suspiciune sau dacă aţi devenit deja victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale infractorului şi sunaţi imediat la numărul de urgenţă 112”, explică reprezentanţii IPJ Brăila.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Un hoţ a dat lovitura. A furat o avere din casa pe care a jefuit-o. Unde l-au prins poliţiştii

Ce pedeapsă a primit gălăţeanul care a jefuit o casă de schimb valutar cu un pistol de jucărie

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite