Cum a ajuns un boxer brăilean să fie numărul 1 în România la 56 de kilograme: „Când sunt pe ring nu simt nimic, nu simt când adversarul dă cu pumnul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert are 17 ani şi în urmă cu trei zile a fost declarat Campion Naţional la box tineret categoria 56 de kilograme. Elevul lui George Perţea şi Gigi Moise nu este la prima reuşită de acest gen, acesta fiind al doilea titlu obţinut la Campionate Naţionale. Robert vine dintr-o familie cu tradiţie în sportul pumnilor şi s-a apucat intens de antrenamente acum 4 ani. Ţinta tânărului este medalia de aur la Campionatele Europene de luna viitoare.

Robert este din oraşul Făurei, judeţul Brăila şi încă de mic a fost introdus în lumea boxului, însă în calitate de fiu al boxerului Romulus Jitaru. În anul 2011, s-a hotărât să facă antrenamente serioase şi a reuşit asta în Făurei după ce, cu eforturi mari, şi la iniţiativa lui George Perţea, s-a deschis în oraş o secţie de box. A fost îndrumat atât de tatăl său, cât şi de unchiul său, Gigi Moise, care acum îi este şi antrenor.  

„Am avut o discuţie cu tatăl lui şi îmi spunea că Robert nu e talentat la niciun sport. Vroia să facă box însă la vremea respectivă în Făurei nu exista o secţie de box. După ce George Perţea a venit cu ideea de a deschide o secţie la Făurei, Robert a venit la selecţie şi încă de atunci s-a remarcat. Are talent. S-a născut cu calităţi de boxer. Şi era păcat să nu meargă pe drumul boxului”, a spus antrenorul brăilean Gigi Moise.

Robert alături de antrenorii George Perţea şi Gigi Moise

image

Palmares impresionant la doar 17 ani

Elev la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, Robert se antrenează intens din 2011, iar rezultatele nu au întârziat să apară. In 2012 a fost vicecampion naţional la juniori. În 2013 şi-a adjudecat titlul de campion naţional la juniori, iar în 2014, anul în care a început să boxeze pentru tineret, a câştigat medalia de aur. Nimic nu i-a stat în cale nici anul acesta, cand a fost desemnat din nou, campion naţional la box tineret, competiţia având loc la Călăraşi la sfârşitul săptămânii trecute.

„Când sunt pe ring nu simt nimic, nu simt când adversarul dă cu pumnul. Simt numai când ating eu (şi râde). Mă pregătesc de un an de zile pentru Campionatele Europene şi sunt convins că voi câştiga”, a declarat Robert, încrezător în şansele lui.

Robert în ring, alături de antrenorul Gigi Moise

image

Tânărul de 17 ani a câştigat prin antrenamente îndelungate respectul multor boxeri cu experientă. Cu toţii cred în talentul lui Robert şi sunt convinşi că numele lui se va auzi şi la Olimpiada din 2016.

„Discutam şi cu alti boxeri şi antrenori despre olimpiadă. Dacă mai există un boxer din România pregătit pentru Olimpiadă, acela este Robert Jitaru”, a mai declarat antrenorul Gigi Moise.

Mama lui nu poate privi meciurile

Deşi la început mama lui Robert nu a fost de acord cu decizia lui de a practica boxul, în timp, aceasta a învăţat să-i fie alături, chiar dacă gândul că băiatul ei era lovit cu pumnii era sfâşietor. Însă niciodată nu a reuşit să privească un meci cu Robert chiar dacă era alaturi de el în sală.

„De fiecare dată când venea la meciurile mele de box, atunci cand urmam eu să lupt, mama ieşea din sală. Nu suporta să vadă cum încasez pumni sau cum dau eu cu pumnul. Multe meciuri le-a urmărit înregistrare, şi nici acelea nu a reuşit să le privească până la final. Însă întotdeauna s-a bucurat pentru mine şi pentru reuşitele mele. E mândră”, a declarat Robert cu emoţie.

Robert, după un meci de box

image

Titulatura de campion nu aduce beneficii financiare

Sportivul Robert Jitaru este înscris în Clubul Sportiv Municipal Brăila, iar în 2014 a reprezentat clubul la Campionatele Europene pentru Tineret din Croaţia. N-a venit cu mâna goală de la Zagreb. A luat locul III, însă speră că luna viitoare va auzi imnul naţional al României de pe prima poziţie. Însă ambiţia şi palmaresul nu aduc şi stabilitate materială. CSM Brăila îi restricţionează accesul în sala de sport după ora 20:00, astfel că, oricât şi-ar dori sa se antreneze mai mult, nu are unde. Totul din cauza unor neînţelegeri între noua conducere a Clubului şi cei doi antrenori ai tânărului, George Perţea şi Gigi Moise. În momentul de faţă, toată pregătirea lui Robert este susţinută de Comitetul Olimpic Român.

„Robert Jitaru este sportivul clubului CSM Brăila, iar din nefericire clubul nu îl poate susţine financiar. Tot ceea ce s-a făcut în box la Brăila s-a făcut cu sposorizări, de la iubitori ai boxului şi nu numai, iar de când domnul Neta (fostul director al CSM Brăila) a ieşit la pensie, clubul nu ne mai ajută cu nimic. Toate dotările din sala de antrenament sunt făcute de noi personal şi nu de club. Mulţumim Comitetului Olimpic Român că finanţează pregătirea lui Robert”, a declarat antrenorul George Perţea, coordonatorul Centrului Olimpic de Box Brăila.

Echipa Centrului Olimpic de Box Brăila

image

În ciuda faptului că Centrul Olimpic Brăila a avut rezultate excelente, iar sportivii sunt dedicaţi întru totul sportului pe care îl practică, in urmă cu o lună biroul federal al Federaţiei Române de Box a decis să desfiinţeze Centrul Olimpic de juniori de la Brăila şi să-l realoce în municipiul Satu Mare. Cererea a fost avansată Comitetului Olimpic Sportiv Român, care a trebuit să ia o decizie. Pentru salvarea Centrului Olimpic de juniori de la Brăila a fost iniţiată o petiţie on-line, semnată de mulţi antrenori şi oameni de box din ţară. Din fericire, membri Comitetului Olimpic au decis ca Brăila să rămână Centru Olimpic de Box. 

Mai puteţi citi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite