Brăila:Un criminal condamnat la puşcărie pe viaţă se bate de 12 ani cu statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Mocanu, primul brăilean condamnat la puşcărie pe viaţă, a câştigat la CEDO, dar tot nu convinge judecătorii

Trimis pe viaţă după gratii pentru omor deosebit de grav, a primit 17.000 de euro- despăgubiri de la CEDO pentru că i s-au încălcat drepturile, dar instanţele româneşti refuză să redeschidă cazul.

Silviu Mocanu a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1997 alături de fratele său, Dorinel Mocanu, pentru uciderea lui Nicolae Sima, angajat al benzinăriei Soroli Oil din Brăila.

Bărbatul a recunoscut iniţial că a fost implicat în lovirea victimei, dar în faţa instanţelor de judecată a declarat că a fost bătut de poliţişti pentru a da declaraţii mincinoase. Niciun judecător nu i-a dat crezare, astfel că Silviu Mocanu a primit pedeapsa maximă alături de fratele său: detenţia pe viaţă.

Tânărul a depus mai multe cereri de rejudecare a cazului pe motiv că au fost analizate doar probele de sânge de pe hainele sale şi ale fratelui, fără să se ţină cont că aceştia aveau aceeaşi grupă sanguină cu a victimei.

Am discutat zilele trecute cu Silviu Mocanu în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, unde îşi ispăşeşte pedeapsa, iar acesta ne-a declarat că modul în care a decurs ancheta în cazul său este scandalos: “M-au bătut până am spus ce vroiau ei să audă. Să ne înţelegem. Nu spun că sunt nevinovat. Spun că nu am lovit victima, aşa cum susţin ei. Mi se poate reţine eventual o complicitate la omor deosebit de grav, dar pentru asta trebuie revizuit cazul, exact ce au refuzat instanţele să facă până acum. S-a ajuns la situaţia absurdă să spună că eu şi fratele meu am lovit victima concomitent, din direcţii diferite, ceea ce este practic imposibil”.

Statul s-a spălat pe mâini

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins recursul, Silviu Mocanu a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a i se face dreptate.

Capetele de acuzare erau încălcarea dreptului la un proces echitabil, rele tratamente în timpul anchetei şi violarea secretului corespondenţei. CEDO a considerat în 2004 că motivele invocate de condamnat sunt întemeiate, dar statul român a reuşit să evite un proces umilitor.

I-a propus lui Silviu Mocanu o înţelegere pentru a nu se mai ajunge în instanţă iar bărbatul a acceptat, sfătuit fiind de avocat.

Statul roman i-a plătit 17.000 de euro drept daune pentru supunerea la rele tratamente în timpul anchetei şi violarea secretului corespondenţei, dar nu şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, adică exact ceea ce îl interesa până la urmă pe tânăr.

În aceste condiţii, statul român a scăpat de obligaţia de-a redeschide cazul lui Silviu Mocanu. S-a ajuns astfel în situaţia de-a primi despăgubiri pentru că i s-au încălcat drepturile, dar rămâne în continuare închis iar şansele ca procesul să fie rejudecat sunt infime. Singura şansă a deţinutului rămâne, paradoxal, tot CEDO.

La mila justiţiei europene

Deşi putea cere un nou proces la CEDO  pentru că nu i-a fost respectat dreptul la un proces echitabil, Silviu Mocanu nu a făcut-o. Avocatul de la Societatea Independentă Română pentru Drepturile Omului care s-a ocupat de cazul său, Lucia Humeniuc, ne-a declarat că după 12 ani de la finalizarea procesului este foarte greu să se mai descopere noii probe care să poată fi folosite în justiţie.

“Termenul pentru a cere un nou proces la CEDO era de şase luni. Acest termen a trecut de mult, deci o eventuală cerere a lui Silviu Mocanu ar fi tardivă. Este posibil totuşi ca el să apeleze la clemenţa Curţii Europene iar aceasta să treacă cu vederea faptul că a fost depăşit termenul legal pentru a cere un nou proces. Nu se ştie niciodată”, susţine avocata Lucia Humeniuc.

Chiar dacă nu va putea dovedi că a avut parte de un proces corect, deţinutul are şansa unei liberări condiţionate, cu toate că a fost condamnat la pedeapsa închisorii pe viaţă.

Legea prevede că deţinuţii pot fi liberaţi condiţionat după 20 de ani de puşcărie, cu condiţia să se fi comportat exemplar în penitenciar.

Asta înseamnă cel puţin încă opt ani de detenţie pentru Silviu Mocanu pentru o faptă despre care nu se se va şti cu certitudine niciodată dacă a fost comisă şi de acesta fără o nouă judecată.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite