Cele mai amuzante superstiţii ale românilor: de ce nu trebuie să te speli pe păr marţea şi ce înseamnă dacă verşi cafeaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii oameni se tem de pisicile negre
Unii oameni se tem de pisicile negre

Superstiţia apare ca o credinţă primitivă, bazată pe rămăşiţe ale magiei şi animismului, pe concepţii retrograde, neconforme cu nivelul cunoaşterii ştiinţifice, pe admiterea forţei spiritelor bune şi rele, a miracolelor, farmecelor, vrăjilor, semnelor prevestitoare. Deşi neacceptate de Bisercă, superstiţiile şi-au ocupat bine locul în sufletele românilor.

Una dintre cele mai amuzante superstiţii este aceea a mâncărimii nasului. Se spune că dacă te mănâncă nasul iei bătaie. Tot legată de mâncărimi este şi superstiţia conform căreia, dacă te mănână palma, iei bani.

Nici piciorul nu a scăpat de superstiţii, astfel că, unii români cred în ideea că, dacă te mănâncă talpa faci drum. Tot la capitolul superstiţii amuzante se numără şi cusutul. Se spune că dacă coşi îmbrăcat cu haina pe care o coşi trebuie să ţii o aţă în gură ca să nu îţi coşi mintea. De asemenea, bunicii spun că, atunci când sugiţi, înseamnă că te pomeneşte cineva.

Considerate de unele mirese pure invenţii, de altele Biblia pentru o viaţă fericită până la adânci bătrâneţi, superstiţiile legate de nuntă sunt şi ele din ce în ce mai numeroase.

Se spune că cine se căsătoreşte în luna mai va regreta toată viaţa, căci aceste căsnicii se termină la fel de repede precum se scutură petalele florilor de primăvară. Superstiţia este cunoscută încă de pe vremea romanilor, dar nu a fost luată în serios până acum de slujitorii Domnului, care cred că mirii trebuie să ţină cont doar de canoanele bisericeşti atunci când stabilesc data nunţii. Chiar şi furatul miresei este o superstiţie. Mai mulţi nuntaşi, pe ascuns, şi feriţi de privirile mirelui şi ale naşilor, răpesc mireasa şi o duc într-un loc ştiut numai de ei. Apoi aduc pantoful acesteia sau altă dovadă pentru a demonstra mirelui că într-adevăr mireasa este la ei. Pentru a o aduce înapoi, se cere o răscumpărare. Aceasta poate fi plătită în sticle de bautură, mici atenţii sau chiar îndeplinirea unor sarcini haioase. Mireasa este considerată a fi în grija naşului pâna la miezul noptii şi a mirelui după această oră. De aceea, dacă furtul are loc până în ora 12, naşul este cel care plăteşte răscumpărarea, iar după această oră mirele este cel responsabil.

Tot la capitolul superstiţii amuzante regăsim şi aruncarea pantofului vechi după cel care pleacă din casă, în semn de noroc.

Alte superstiţii respectate cu sfinţenie de unii români:

  • Nu te speli pe păr marţea pentru că ai ghinion şi nu ai voie să speli rufe sâmbăta pentru că dai apă la morţi.
  • Nu ai voie să te întorci înapoi că îţi merge prost toată ziua.
  • Cei care se sărută şi se îmbrăţişează peste prag se despart.
  • Dacă răstorni mămăliga şi faci o gaură în mijloc sau daca îţi prinzi părul şi uiţi o şuviţă liberă pleci la drum lung.
  • Dacă verşi cafeaua vei primi bani.
  • Dacă scapi tacâmurile pe jos înainte de masă va veni un musafir flămând la masă.
  • Dacă îţi aşezi poşeta pe podea vei pierde bani.

Vă mai recomandăm şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite