Ce-i motivează pe asistenţii Spitalului Judeţean Brăila să se înscrie la facultate: un spor la salariu de până la 1.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Diferenţele de salariu între asistenţii cu studii superioare şi cei fără astfel de studii ajung şi până la 1.000 lei, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Suma este suficient de mare încât să îi determine pe cât mai mulţi asistenţi să se înscrie la facultate, chiar dacă nu le cere nimeni acest lucru. Dimpotrivă, conducerea spitalului spune că aceste sporuri dezechilibrează semnificativ bugetul unităţii medicale.

În momentul de faţă, 68 de asistenţi medicali au studii superioare. Acestora li se adaugă alţi14 asistenţi medicali care au absolvit facultatea în 2015, au făcut cereri pentru mărirea de salariu, iar acum se află pe lista de aşteptare până când spitalul va găsi fonduri şi pentru ei. Încă 28 de angajaţi, care se află acum la cursuri, urmând ca şi aceştia să ceară creşterea salariului conform studiilor după terminarea facultăţii.

La Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU, salariul de bază al unui asistent medical fără studii superioare este de 2.604 lei, iar cu sporurile aferente, acesta ajunge să ia în mână până la 3.500 lei. În schimb, asistenţii cu studii superioare au un salariu de bază în valoare de 3.093, plus sporuri, astfel că venitul lunar ajunge undeva la 3.818 lei.

La alte din cadrul SJU diferenţa între salarii este, în unele cazuri, şi de 1.000 lei. Un asistent medical fără facultate are un salariu de bază de 2.604 lei, iar cu sporuri ajunge la 2.768 lei. În schimb, cei cu studii superioare au 3.314 lei, venit lunar la care, dacă adăugăm şi sporurile, acesta ajunge la 3.768 lei.

Managerul SJU Brăila, dr. Mihail Iugulescu, susţine că asistenţii medicali din spital se înscriu la facultate deşi nu ar fi neapărat nevoie să urmeze cursurile respective. Însă, pentru că obţin diploma de absolvenţi de studii superioare, conform legilor în vigoare unitatea e obligată să le plătească salarii mai mari. Acest fapt duce la creşterea fondului de salarii şi până la 71% din banii pe care-i primeşte spitalul de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), iar suma care rămâne, diferenţa de 29%, este pentru medicamentele pacienţilor şi utilităţi.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite