Câini ucişi cu bestialitate în staţiunea brăileană Lacu Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oribila faptă s-a petrecut în Staţiunea Lacu Sărat Foto Obiectiv - Vocea Brăilei
Oribila faptă s-a petrecut în Staţiunea Lacu Sărat Foto Obiectiv - Vocea Brăilei

Brăilenii care se plimbau prin staţiune au observat îngroziţi cadavrele a doi câini, pe marginea unei alei. Unul dintre patrupede părea a fi otrăvit, iar celălalt era legat de un copac şi părea a fi împuşcat în cap. Poliţia a deschis dosar de cercetare penală şi îi caută pe autorii macabrei fapte.

Modul deosebit de crud în care au fost ucişi doi câini în staţiunea brăileană Lacu Sărat le-a dat fiori reci celor care au găsit cadavrele. Unul dintre nefericitele patrupede avea picioarele legate şi capul prins între crengile unui copac. Înfiorător este faptul că pe frunte avea o rană care a părea a fi făcută cu o armă de foc. „Câinele legat de copac era împuşcat direct în cap, imaginea acestuia fiind înfiorătoare”, a declarat, sub imperiul emoţiilor stârnite de cele văzute, brăileanul Adrian T., cel care, la sfârşitul săptămânii trecute, a descoperit cadavrele, lângă o alee a staţiunii. Păstrându-şi cu greu sângele rece, acesta a făcut câteva fotografii cu animalele moarte, pe care le-a pus la dispoziţia presei. Lângă câinele care părea împuşcat mai zăcea un exemplar ucis, cel mai probabil, prin otrăvire.

Sesizate despre prezenţa cadavrelor, autorităţile locale au luat măsura îndepărtării acestora de pe domeniul public. Cei doi câini au ajuns în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Brăila, pentru efectuarea necropsiei care să stabilească cauza exactă a morţii. Totodată, Poliţia a deschis un dosar de cercetare penală, încercând să depisteze autorul, sau autorii, macabrei fapte.

Directorul DSV Brăila, dr. Caragaţă Niţă, a declarat că este vorba despre un câine de rasă comună şi un ciobănesc german. „Câinele de rasă comună avea atât membrele anterioare cât şi membrele superioare legate separat. Prezenta o plagă tăiată şi fracturi ale osului frontal al cutiei craniene, cu hemoragie la nivel cerebral, produse, cel mai probabil, de un corp contondent”, a precizat dr. Niţă, excluzând astfel ipoteza împuşcării animalelor. În ceea ce priveşte ciobănescul german, specialiştii din cadrul laboratorului DSV Brăila au constatat că acesta nu prezintă semne de agresiune. Drept urmare, s-a dispus efectuarea unui examen toxicologic, pentru a se stabili dacă animalul în cauză a fost otrăvit.

„Astfel de fapte se întâmplă fiindcă legile de protecţie a animalelor nu se aplică”

Reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor din Brăila s-au arătat oripilaţi de imaginile animalelor ucise la Lacu Sărat, susţinând că, de când s-a legiferat eutanasierea câinilor, asemenea cazuri sunt tot mai numeroase. "Ce s-a întâmplat în staţiunea Lacu Sărat este foarte înspăimântător şi periculos, iar cei ce au făcut asta sunt, mai mult ca sigur, bolnavi mintal. Acestea sunt urmările aberantei legi, aşa-zise a lui Ionuţ (copilul ucis de maidanezi, astă vară n.n.), o lege votată la presiunea celor care vor să mai fure nişte bani şi acum au găsit metoda. Cu 2-3 zile în urmă, am primit alt apel disperat al unui cetăţean din judeţ, din comuna Bordei Verde, care mi-a semnalat faptul că un vecin a confecţionat o capcană şi a pus o bucată de carne în ea. Un câine al unei vecine s-a apropiat, a vrut să ia bucăţica de carne dar a fost prins de bot şi mutilat. Trebuie ca Poliţia să se sesizeze din oficiu la astfel de cazuri. Noi vom depune plângere la Poliţie şi la DSV şi vom aştepta urgent un răspuns, cu speranţa că astfel de criminali vor fi aspru pedepsiţi, dacă vor fi descoperiţi", ne-a declarat Cosmin Cândea, reprezentantul asociaţiei de protecţie a animalelor "Vreau să fiu liber" Brăila.

La rândul său, medicul veterinar Ionuţ Lungu, consilier de specialitate al organizaţiilor de protecţie a animalelor brăilene, este de părere că, de foarte multe ori, autorităţile nu aplică legea, când vine vorba despre faptele de cruzime săvârşite împotriva necuvântătoarelor. „Autorităţile fie nu se implică deloc, fie se implică pur formal, fără să deruleze anchete serioase care să ducă la identificarea făptaşilor şi aducerea lor în faţa justiţiei”, a declarat medicul veterinar Lungu, referindu-se la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi la Direcţia Sanitar Veterinară, în cadrul căreia ar trebui să funcţioneze deja o Poliţie a Animalelor.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui compartiment al Poliţiei Animalelor, directorul DSV Brăila, Caragaţă Niţă, ne-a informat că a fost aprobat un regulament de organizare şi funcţionare, de către preşedintele ANSVSA din România. "În momentul de faţă, aşteptăm să se obţină un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici", ne-a declarat doctorul Niţă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite