Exclusiv: Ultimul cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a trezit cu pensia tăiată (Galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 97 de ani, printre ultimii generali cu distincţii de erou din ţară, Petre Constantin Mihalcea, a rămas fără 400 de lei din pensie. Brăileanul este unul dintre cei patru mari ofiţeri brăileni care au primit distincţia de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul", după ce a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Doar el mai e în viaţă.

Constantin Mihalcea s-a trezit pe 17 ianuarie că în loc de 2.000 de lei, cât lua ca militar în retragere, va lua, de acum, 1.600 de lei. Cu ochii plini de lacrimi, bătrânul se apucă de răsfoit amintiri. Găseşte printre hârtiile ţinute la loc de cinste o felicitare de la Băsescu.
"Este o asigurare a recunoştinţei...Mi-a trimis-o pe 8 noiembrie. În fiecare an, noi, eroii de război, primim hârtii dintr-astea. Mai eram 10 în ţară, la un moment dat. În Brăila eram numai patru. Acum, mai sunt doar eu. Dar acum, mare bucurie! Mi-au tăiat din pensie. Ce vor face cu patru milioane de la mine?! Să văd ce mediamente tai şi eu de pe listă", povesteşte generalul-maior Petre Constantin Mihalcea.

image


Constantin Mihalcea este unul dintre cei 10 români numiţi Cavaleri ai Ordinului "Mihai Viteazu", iar, din această lună, nu mai are pensie "nesimţită".
"Eu aveam doar 2.000 de lei pentru că am luptat, am fost în lagăr, nu-s în rezervă, ci în retragere. În rest, am fost architect al oraşului Focşani şi mai am vreo 1.000 de lei de acolo pensie, dar şi din asta ne ia", mai spune veteranul.


Amintiri din lagăr
Chinuit de o boală grea, Constantin Mihalcea are puterea să privească înapoi cu mândrie: "Nu mă consider erou, ci doar un român care şi-a făcut datoria". Îşi aminteşte cu nostalgie, "să fi fost ca ieri", vremurile de război.
"Am frământat noroiul şi zăpada de la Prut până în stepa Calmucă şi am fost prizonier de război la nemţi în Lagărul "Vistra nr. 8" de unde am fost eliberat în 1945 de trupele sovietice. Am fost trecut în rezervă în anul 1955 cu gradul de locotenent colonel", ne-a spus, pe nerăsuflate, fostul ofiţer de artilerie.
A devenit Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazu", după ce în a doua zi de Crăciun a anului 1942, cu bateria înconjurată de tancurile sovietice a reuşit să iasă din încercuire, împreună cu toţi militarii din subordine.


După ce a provocat o diversiune care le-a distras atenţia ochitorilor de pe temutele tancuri T34, a scos soldaţii din faţa ţintei ca pe nişte năluci, ţâşnind călare printre tancuri şi prin nămeţii ridicaţi de viscolul venit din străfundurile Siberiei.
"Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut", ne-a mai spus generalul.
Ca singur pe lume, generalul Mihalcea nu mai aşteaptă acum mare lucru de la cei cărora, cu seninătate, le-a dat încredere.

"Dar ţara cum îşi face datoria?"
Recentele scăderi ale pensiilor militarilor l-au atins şi pe generalul-erou.
"Este uluitor , chiar şi unui erou căruia zilele îi sunt deja pe sfârşite i-a fost tăiată pensia", ne-a declarat col. Marcel Petrache de la Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - Filiala Brăila.

image

Felicitarea prezindenţială de anul acesta. Foto: Dorin Udrea


"Nu este posibil ca ultimului purtător al Ordinului Mihai Viteazu din Brăila să i se diminueze pensia militară", ne-a mai spus Petrache.
Generalul de brigadă în retragere Constatin Mihalcea priveşte totul ca pe o voie a destinului. Ceilalţi militari în rezervă şi retragere din Garnizoana Brăila sunt însă sideraţi.
"Unde mai este recunoştinţa clamată în momentele oficiale, atunci când prezenţa unor eroi pe lângă conducerea ţării dă bine pe sticlă?! Chiar acolo s-a ajuns, să le fie luate câteva sute de lei chiar şi ultimilor cavaleri?! Cei care astăzi mai numără doar 10 oameni?", a spus lt.col. Toma Rebengiuc, din cadrul Asociaţiei, chiar el pensionar păgubit serios la buzunar începând de luna aceasta.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite