PORTRET / Romeo-Cezar Mocanu - Inspector şcolar îndrăgostit de engleză şi rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se consideră autodidact, învăţând foarte multe singur, de voie sau de nevoie. Îi place să fie întotdeauna foarte bine pregătit şi consideră că tot ce are mai de preţ un om este credibilitatea.

Dragostea pentru limba engleză îşi are originile în copilărie, pornind de la nişte casete cu muzică primite din Germania.
„Când eram în şcoala generală, primeam casete cu muzică din Germania, de la verişorul unui coleg. Odată cu ele primeam şi versurile melodiilor, care erau în engleză. Pentru mine acolo a început relaţia cu limba engleză", ne-a povestit Romeo Mocanu.
A doua dragoste, după engleză, a fost muzica. Îi place în special muzica rock, iar pasiunea pentru ea l-a condus către lecţiile de chitară din timpul liceului.


Cântă la chitară


A studiat un an şi jumătate chitara în cadrul Societăţii Muzicale Lyra de atunci, însă soarta nu l-a îndreptat spre o carieră de chitarist.
După ce a terminat facultatea, din 1998 până în 2000, a predat ca profesor suplinitor la Liceul Agricol.
Din 2001 până în 2007 a profesat la Grupul Şcolar „Neniţescu", actualul Colegiu Tehnic, iar din 2007 predă engleza la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci".
„Am avut ocazia să lucrez de-a lungul anilor şi cu copii interesaţi, dar şi cu copii mai puţin interesaţi de propria educaţie. Pentru aceştia din urmă am încercat tot timpul să fac efortul de a-i transforma în absolvenţi", ne-a mărturisit interlocutorul.


În toamna anului 2006 a fost numit inspector şcolar - Integrare Europeană şi Programe Comunitare.
A fost numit pe acest post deoarece coordonase un proiect şcolar internaţional. În primăvara anului următor a dat concurs tot pentru acest post.
„A fost bine că n-am dat concurs de prima dată. Între timp am acumulat informaţii necesare pentru o participare competentă la concursul de ocupare a postului", ne-a spus Romeo Mocanu.


În octombrie 2009 a fost detaşat prin ordin de ministru pe funcţia de inspector şcolar general adjunct. Consideră că din anul 2006, de când şi-a început activitatea în cadrul Inspectoratului Şcolar, a avut norocul să lucreze cu oameni creativi şi comunicativi, lucru care i-a făcut munca de inspector mai uşoară.
„Munca de aici este recompensatorie pe două niveluri: nivelul la care văd schimbări în bine pentru copii şi nivelul la care apare mulţumirea că la sfârşitul zilei am reuşit să fac în aşa fel încât numărul oamenilor mulţumiţi, ca urmare a deciziilor mele, să fie mai mare decât cel al celor nemulţumiţi. Aici mă refer la colegi din Inspectorat dar şi din sistem: directori şi profesori. Nu i-am inclus pe părinţi şi elevi în această categorie pentru că ei sunt beneficiarii activităţii mele şi aici, aş vrea să-i mulţumesc pe toţi", ne-a mai spus Romeo Mocanu.


Ce-i place:
Îmi place să-mi petrec timpul liber cu prietenii, dacă se poate la pescuit. Îmi place foarte mult să călătoresc, de preferat cu maşina personală, atât în ţară, cât şi în străinătate. Îmi plac liniştea, aerul curat şi natura. Îmi place să mă pregătesc pentru orice întâlnire oficială sau participare la activităţi formale şi aici mă refer şi la orele de la clasă, cu copiii.


Ce nu-i place:
Nu-mi place să fiu departe de familie, prea mult timp. Nu-mi face plăcere să pierd timpul sau să fiu nevoit să socializez cu oameni care nu-mi plac şi nici să întocmesc documente care nu folosesc altora.

Întrebări şi răspunsuri
Credeţi că elevii din ziua de azi învaţă mai puţin?
Copiii sunt din ce în ce mai inteligenţi. Interesele lor, în schimb, au legătură directă cu societatea în care trăim. Nu mi se pare că învaţă mai puţin în timpul pe care îl dedică activităţii. Problema este că alte activităţi se interferează cu studiul individual.
Dacă ar trebui să alegeţi între activitatea de inspector şi cea de profesor, ce aţi alege?
Este un privilegiu să ai o diplomă care îţi permite să formezi oameni. Aş alege să lucrez cu copiii pentru că iubesc să îi văd progresând şi îmi place să învăţ de la ei. Este întotdeauna o plăcere să întâlnesc foşti elevi.

Profil
Data naşterii: 9 iunie 1974, Brăila
Studii: Facultatea de Litere şi Ştiinţe, „Universitatea Dunărea de Jos" Galaţi
Ocupaţie: profesor de limba engleză
Familie: căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite