Statuia Traian, reabilitată la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre monumentele simbol, grupul statuar Traian din fosta piaţă Sfinţii Arhangheli, a fost inaugurat cu mare fast ieri, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare.

La eveniment au participat autorităţi locale: primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Doiniţa Ciocan, senatorul Ion Rotaru, arhitectul şef Marian Ion, directorul Direcţiei de Cultură Ana Hărăpescu, coordonatorul lucrărilor restauratorul Dumitrel Pandrea şi alte personalităţi.
Cu un aspect aproape identic cu cel original, grupul statuar a fost prezentat publicului ieri, de Ziua Marinei, după cum a promis cu ceva timp în urmă primarul Simionescu.
„Monumentul arată acum după restaurare aproape identic cu ce era înainte. Noi ne-am propus ca într-un anumit interval de timp să readucem fosta piaţă Sfinţii Arhangheli la aspectul ei original", a declarat edilul şef.

Costuri mai mici
Pentru a face diferenţa între cum arăta monumentul înainte de restaurare şi cum arată acum, autorităţile au realizat un panou cu imagini ale statuii înainte de lucrări, din timpul lor şi după terminarea lor.
Restaurarea care a început în luna martie nu a fost lipsită de dificultăţi. Plăcuţele de bronz din componenţa monumentului care au fost furate, trebuie refăcute de la zero, fapt ce a dus la întârzierea lucrărilor. Cu toate problemele întâmpinate, lucrările au fost totuşi mai ieftine decât s-a stabilit iniţial. De la suma de 400.722 lei aprobată pentru proiect anul trecut, s-a ajuns la 262.000 lei, banii Primăriei. Printre altele monumentul a suferit şi o curăţare cu laser după un procedeu unic.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite