PORTRET / Nicoleta Brânzia - Are diplomă de excelenţă în educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este la catedră de 26 de ani şi adoră să-şi petreacă timpul în natură. Profesoarei de la „Darclee" îi place să se încarce cu energie pozitivă, pe care să o transmită copiilor.

Născută într-o familie de oameni obişnuiţi, Nicoleta Brânzia a ajuns, la 3 ani şi jumătate, să facă balet, îndemnată de mama sa.

"Prin '67, am fost înscrisă la Palatul Copiilor, unde am avut-o profesoară pe Elena Cursaru. Am minţit că am patru ani, ca să mă primească. Mai apoi, soţii Elena şi Petre Cursaru m-au îndrumat către coregrafie. Mai târziu, am urmat actoria. Sunt cei care mi-au netezit drumul în viaţă şi care mi-au fost ca şi părinţi", ne-a spus Nicoleta.

A absolvit Şcoala "C. Sandu-Aldea" Brăila, Liceul de Coregrafie din Bucureşti şi Colegiul "Gh. Munteanu-Murgoci" din Brăila.

Între 1992-1996, a fost studentă a Facultăţii de Teatru din cadrul Academiei de Arte "Luceafărul" Bucureşti, iar în 1998 a absolvit Actoria la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale".

A urmat şi studii postuniversitare de Management, la Universitatea "C-tin Brâncoveanu".

Teatrul - marea sa dragoste

Îndrăgostită de teatru, Nicoleta a urmat, în adolescenţă, cursurile Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu", specializarea Coregrafie-dans contemporan.

A făcut figuraţie pe scena Teatrului "Maria Filotti", iar în timpul facultăţii (şi după) a fost actor-colaborator la aceeaşi instituţie de cultură brăileană. Spectacolele în care ajucat au fost regizate de George Motoi, Victor Moldovan, Bujor Macrin, Marius Popescu, Cătălin Naum şi Cătălina Buzoianu.

Încă din 1984, Nicoleta Brânzia a predat coregrafia la Palatul Copiilor (până în anul 2000). Din septembrie 2000, a devenit profesor de coregrafie şi arta actorului la Liceul de Artă "Hariclea Darclee".

"Din primul an al înfiinţării clasei de Arta actorului (2004), am participat la prima ediţie a Concursului naţional de Arta actorului, obţinând menţiune. Al doilea an, am obţinut locul III la secţiunea spectacol şi menţiune la secţiunea scenetă", a precizat dascălul de la "Darclee".

Şi exemplele pot continua, culminând cu locul I obţinut de elevul George Crintă, în 2010, la Olimpiada Naţională de Arta actorului, de la Constanţa (menţiune pentru eleva Simona Toboşaru).

Pentru neobosita-i activitate, Nicoleta Brânzia a obţinut nenumărate diplome de merit. De asemenea, i s-a decernat Diploma de Excelenţă, din partea Guvernului României, pentru palmaresul obţinut în domeniul educaţiei şi rezultate obţinute la Olimpiadele naţionale.

Împreună cu actorul J. Zane, Nicoleta a iniţiat Concursul Naţional de Artă Dramatică "Ştefan Mihăilescu-Brăila", aflat acum la a II-a ediţie. Pe 3 februarie - data naşterii marelui actor - toate liceele de profil din ţară vor fi prezente la Brăila.

Ce-i place

"Îmi plac călătoriile, îmi place să merg mai ales în străinătate dar, de cele mai multe ori, doar îmi imaginez călătoria, din cauza bugetului redus. Îmi place să citesc orice fel de literatură. Îmi place, de asemenea, natura, să mă încarc cu energie pozitivă pe care, apoi, să o împărtăşesc copiilor, la şcoală".

Ce nu-i place

"Nu-mi place bârfa, prefer să mi se spună direct, în faţă, decât să fiu vorbită pe la spate. Adevărul doare, dar prefer să-l înfrunt direct. Nu-mi plac oamenii cu dublă identitate, cei cu două feţe. Nu-mi place să fiu modestă, atunci când ceea ce fac este valoros. Modestia este pentru proşti".

Întrebări şi răspunsuri

- Ce vă propuneţi să realizaţi în perioada următoare, pentru ca Brăila, Liceul de Artă, să fie cunoscute pe plan naţional?

N.B.: "În perioada 3-6 februarie, are loc a II-a Ediţie a Concursului naţional de artă dramatică şi interpretare individual "Ştefan Mihăilescu-Brăila". Este o competiţie la care participă cele 12 licee de artă cu secţie de teatru din ţară".

- Ce a pregătit pentru concurs liceul de artă brăilean?

N.B.: "Opt elevi din clasele X-XII vor susţine, fiecare, un repertoriu de şapte momente, asemănător admiterii la facultatea de teatru. Juriul va fi format din profesori universitari din Timişoara, Bucureşti şi Constanţa".

Profil

Născută: 21 martie 1963, Brăila.
Studii: Academia de Arte „Luceafărul", Facultatea de Teatru; Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti; studii postuniversitare.
Ocupaţia: Profesor la Liceul de Artă „Hariclea Darclee".
Familie: necăsătorită.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite