Brăila va avea din nou o Secţie de Etnografie. Aceasta va funcţiona într-o clădire monument istoric restaurată de Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de Etnografie va funcţiona într-o clădire monument istoric   FOTO Florentin Coman
Secţia de Etnografie va funcţiona într-o clădire monument istoric   FOTO Florentin Coman

După aproape un an şi jumătate de la terminarea lucrărilor de reabilitare, Consiliul Judeţean Brăila a stabilit o destinaţie pentru clădirea monument istoric de pe Str. Polonă, nr. 14. Acolo va funcţiona, din vara acestui an, Secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei.

Clădirea a fost reabilitată în perioada 2012 - 2013, cu 2,5 milioane de lei "Clădirea de pe strada Polonă, nr.14 este una dintre clădirile monumentale ale Brăilei. Ea a fost reabilitată şi este acum un monument de arhitectură în toată regula. Am hotărât să o atribuim Muzeului Brăilei pentru a aşeza acolo Muzeul de Etnografie. Brăila are o colecţie formidabilă de material etnografic, în mod cert, cel mai important Muzeu etnografic din Sud-Estul României", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.
 

Declaraţia acestuia vine după o lungă perioadă în care imobilul a rămas în conservare, deoarece fostul şef al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu ar fi vrut să facă acolo o secţie a Politehnicii Bucureşti.

Conducerea Muzeului Brăilei "Carol I" îşi declară satisfacţia pentru decizia de ultimă oră a noii conduceri a CJ Brăila."Cu siguranţă este o veste bună. Dacă vom primi clădirea în februarie ne vom da silinţa ca în cel mai scurt timp să organizăm o expoziţie de bază undeva la sfârşitul lunii mai. Spun acest lucru pentru că Secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei «Carol I» are o istorie care începe în 1972-1973 cu profesorul, de frumoasă amintire pentru noi, Liviu Mihăilescu, care a reuşit să adune pentru muzeu o fabuloasă colecţie. O colecţie, care numără peste 3.000 de piese din tot ceea ce înseamnă arealul judeţului Brăila şi din tot ceea ce înseamnă domeniul Etnografie-artă populară, plecând, întâi de toate, de la ocupaţiile din judeţul Brăila, agricultură, păstorit, pescuit etc. ", a declarat Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.

Fosta secţie de Etnografie a Muzeului "Carol I" a fost închisă de autorităţi în 1990, din cauza "microclimatului nefavorabil" din sediul aflat în Grădina Publică. Încă de atunci, o parte din colecţia muzeului zace nevalorificată într-un depozit, în timp ce câteva piese de referinţă sunt expuse la Facultatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

"În 1984-1985 autorităţile judeţene de partid şi de stat au deschis secţia de Etnografie în spaţiul în care funcţionează acum Restaurantul «Privighetoarea». S-a degradat totul, dat fiind, pe de o parte microclimatul nefavorabil de acolo, iar pe de altă parte, a lipsei de autoritate de după 1990. Şi atunci, expoziţia a fost strânsă. Clădirea a intrat într-un proces de restaurare, după care a căpătat o altă destinaţie, iar Muzeului Brăilei i s-a promis la vremea respectivă, şi o spun cu toată responsabilitatea, o altă clădire în schimb. Era şi firesc să fie aşa", a mai spus directorul Cândea.

Citiţi şi

Hunedoara va avea muzeu de arheologie, istorie şi etnografie, în curtea castelului

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite