Brăila: Laminorul, în furcile caudine ale ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificările ITM-ului la firmă au avut loc în perioada 7 - 14 martie şi au confirmat câteva dintre reclamaţiile sindicaliştilor. Prezenţa inspectorilor a fost solicitată de liderii Sindicatului Metal 94 care au acuzat luna trecută conducerea societăţii Laminorul de nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.

Inspectorii au descoperit faptul că nu au fost acordate integral concediile de odihnă aferente timpului lucrat în anul 2010, pentru toţi salariaţii unităţii conform programării, până la sfârşitul anului calendaristic, nu au fost finalizate lucrările de înlocuire a elementelor de acoperiş deteriorate şi a geamurilor sparte la halele liniilor de laminare 400 şi 560.

Laminorul, amendată cu 3.000 de lei

De asemenea, nu au fost respectate în totalitate clauzele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate, respectiv: acordarea cu întârziere a ajutoarelor pentru evenimente deosebite salariaţilor, nu a fost stabilită o procedură cu privire la suportarea unei cote de 50% din valoarea meselor de către angajator şi nu a fost aplicată decizia Curţii Constituţionale cu privire la acordarea de către angajator a unor zile libere plătite pentru liderii de sindicat, modificare aplicată de angajator fără negociere cu sindicatul.

„Pentru neconformităţile constatate, s-au dispus măsuri de intrare în legalitate, iar pentru nerealizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă în controalele anterioare, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.000 de lei", ne-a declarat Camelia Popescu, consilier în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

De cealaltă parte, Constantin Iarca, liderul Metal 94 spune că sindicatul nu a primit încă niciun răspuns din partea ITM şi că între timp a mai fost depusă o sesizare cu privire la neplata zilelor când unii angajaţi sunt în delegaţie sindicală.

ITM, ameninţat cu pichetarea

El a mai precizat că dacă răspunsul ITM nu va fi unul satisfăcător, Metal 94 va fi primul sindicat care va picheta sediul Inspectoratului.

„Dacă răspunsul este unul din acela ca un praf în ochi, vom fi primul sindicat care va picheta sediul ITM. Vom picheta şi Prefectura. Vom deschide conflict de muncă şi o plângere penală pentru abuz în serviciu şi discriminare", a declarat Constantin Iarca.
Liderul sindical este hotărât să meargă până la Bucureşti.

„Avem de gând să mai facem o sesizare la AVAS, fiindcă răspunsul primit de la ei a fost unul mizerabil, apoi vom face câte o sesizare la Guvern şi la Preşedinţie", a mai precizat preşedintele Metal 94, Constantin Iarca.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite