Portret / Daniela Trandafir este pictoriţa care vrea să schimbe Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a realizat cea mai mare pictură murală din Capitală, artista şi-a propus să picteze zidurile oraşului pentru a-l trezi la viaţă.

A început să deseneze în copilărie, la Brăila, inspirată de mulţimea de creioane colorate şi de carioci aflate pe biroul de lucru al tatălui său. Talentul i-a fost transmis din familie dinspre fratele bunicului care picta foarte bine în ulei şi era un remarcabil desenator.

„El a plecat în America pe vremea comunismului ca să poată face cercetare. De acolo, îmi trimitea albume interesante de artă când a aflat că are o nepoată pasionată de pictură care îl moşteneşte", a spus Daniela.

Pictează pipe cu teme ecologice

În şcoala generală i-a fost remarcată aptitudinea pentru culoare şi desen şi a participat la un concurs de pictură cu tema „Noi în anul 2000", unde a realizat o lucrare originală cu oraşe suprapuse, foarte viu colorate.
Daniela a continuat să se specializeze în domeniu şi a studiat scenografia la Liceul „Tonitza" şi la Institutul „Nicolae Grigorescu".

Una dintre cele mai mari pasiuni ale tinerei este arta decorativ-ambientală, pe care a considerat-o un fel de extindere a scenografiei în spaţiile publice. Daniela Trandafir experimentează stiluri şi tehnici de lucru foarte variate.

„Pot exprima şi crea atmosfere specifice pentru spaţii cu destinaţii variate, precum sala de dans, restaurant cu atmostferă interbelică boemă sau restaurant cu atmostfera de poveste orientală", a mai spus tânăra.

Ea realizează pictură ambientală inspirată de pictura antică, camere pentru copii pictate cu personaje din vechile cărţi de poveşti, cu imagini fine, calde, care îi ajută pe cei mici să-şi dezvolte imaginaţia. De asemenea, în timpul liber pictează umbrele şi pipe cu teme ecologice pentru cei care vor să se lase de fumat.

A realizat cea mai mare pictură murală

Pentru toate acestea, face documentări şi schiţe, de curând realizând cea mai mare pictură murală în aer liber din Bucureşti, în tehnica trompe l'oeil, la Miko Beauty Center, unde, pe un perete de 12 metri lungime şi opt metri înălţime, a creat prin pictură iluzia unei grădini interioare cu statui şi clădiri de epocă. Daniela are în plan mai multe astfel de picturi pe zidurile de interes ale Capitalei.

„Mi-ar plăcea să pictez din macara, adică să contribui la o nouă imagine a unui Bucureşti mai spectaculos, inedit şi viu colorat. Vreau să merg în audienţă la primarul Oprescu, pentru a-i prezenta planul meu referitor la Bucureşti", a mai spus Daniela.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi se pare Bucureştiul din punct de vedere artistic în prezent?
Nu cred că are ceva artistic. Este „poluat" cu imagini inexpresive şi mult prea comerciale.

În cât timp consideri că ai putea să schimbi faţada Bucureştiului?
În funcţie de comenzi. Probabil în doi ani.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii inventivi care mereu născocesc ceva şi nu se mulţumesc cu reţete, care care caută să transforme o situaţie defavorabilă în ceva constructiv. Îmi place arta stradală", a spus Daniela.

Ce nu-i place
„Nu suport idolatria faţă de valorile străine, în timp ce valorile naţionale sunt împinse în uitare. Nu îmi place iresponsabilitatea ecologică din ţară", a mai spus brăileanca stabilită la Bucureşti.


Profil

NĂSCUTĂ. 13 august 1973, Brăila.
STUDII. Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu".
EXPERIENŢĂ. Artist plastic, specialist în arta decorativ-ambientală.
FAMILIE. Tatăl este agronom, iar mama - profesor de română.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite