Căruţaşii fac legea pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru maşini au fost avariate din cauza atelajelor numai în ultimele două zile. Deşi legislaţia le interzice să circule prin municipiu, posesorii nu se sinchisesc deloc. Pagubele accidentelor provocate de ei sunt suportate mereu de şoferi.

Două dintre aceste accidente s-au produs în municipiu, amândouă cu pagube suportate din buzunarul şoferilor care circulau regulamentar. Unul dintre acestea, o coliziune uşoară, a avut loc în cartierul Brăiliţa, zonă unde căruţaşii se simt încă în secolul lor.

„O căruţă încărcată cu lemne a trecut pe lângă mine şi mi-a zgâriat maşina, pe Calea Galaţi. În căruţă erau trei romi care, dacă le-am cerut socoteală, au sărit cu înjurături. Toţi duhneau a băutură. Până să vină poliţiştii, au dispărut pe strada Cezar Petrescu cu căruţă cu tot. Au deshămat caii şi cand au ajuns poliţiştii la casa lor, toată ţigănimea jura că nimeni nu a fost plecat cu căruţa", ne-a declarat Lucian Popa, în vârstă de 68. Şoferul ghiniost era supărat nu atât din cauza costurilor pe care urma să le suporte la vopsirea autoturismului, cât pentru faptul că de acum încolo nu se va mai putea mândri cu vopseau originală a bătrânei sale maşini, o Dacia 1300 din 1975!

Nu-şi plătesc amenzile

Deşi Codul Rutier spune clar că "Sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tractiune animalaîn municipii si pe drumurile la începutul cărora exista indicatoare de interzicere a accesului", căruţaşii, majoritatea provenind din cartierele mărginaşe ale municipiului, nu se sinchisesc de lege.

Poliţiştii , acolo unde îi prind, îi amendează pe nostalgicii transportului de acum un secol. "Conform legii, căruţaşii surprinşi de echipajele poliţiei rutiere pe drumurile din municipiu sunt sancţionaţi cu amendă de la 6 la 8 puncte penalizare", a spus inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

În practică, aceste amenzi nu sunt plătite aproape niciodată iar majoritatea căruţalilor nu dă doi bani pe procesel verbale de snacţionmare. "Nu o să plătesc vreodată, pentru că n-au ce să-mi facă. Salariu n-am ca să-mi pună poprire, în curte n-am decât un bordei dărăpănat şi niste vechituri, în acte nu-s proprietar pe cal. N-au ce să-mi ia decât boii de la bicicleta pe care nu o am", ne-a spus degajat Ionel Stănescu, unul dintre căruţaşii pe care i-am întâlnit cu atelajul prin oraş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite