La Brăila, pensionarii se îndatorează ca să-şi îngrijească sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari a rămas ultima speranţă a multor pensionari care vor să facă un împrumut. Măsurile de creditare impuse de bănci au îngreunat obţinerea împrumuturilor, mai ales pentru persoanele cu venituri mici. Acestea se îndreaptă către ultima opţiune de finanţare, CAR-ul.

Dobânda rezonabilă, doar 8% şi lipsa comisioanelor de administrare sau de rambursare anticipată fac din Casa de Ajutor Reciproc Brăila sursa de finanţare cea mai la îndemână pentru majoritatea pensionarilor.

Odată încheiat sezonul rece şi plăţile mari la întreţinere, pensionarii vin în număr mare să se împrumute pentru diverse motive. Doar în ultimele două zile, Casa a fost luată cu asalt de zeci de vârstnici interesaţi de un împrumut.

„La începutul anului nu am avut un număr foarte mare de solicitanţi, dar acum, de când s-a terminat cu plăţile la căldură, vin tot mai mulţi. Aşa se explică puhoiul de lume pe care l-am avut în ultimele două zile", ne-a declarat Costică Gheorghiu, preşedintele CAR Pensionari Brăila.

De cele mai multe ori, oamenii vin să ia bani pentru a-şi rezolva problemele de sănătate care, odată cu vârsta, apar inevitabil.

image

Bani pentru doctori

Este şi cazul Petricăi Dinescu. Femeia are 67 de ani şi a venit tocmai din comuna Bordei Verde, însoţită de fiul său, pentru a împrumuta 1.100 de lei ca să meargă la un consult la Bucureşti.
Are o pensie de urmaş de doar 350 de lei, sumă care nu-i permite să vadă un medic în Capitală.

„Mă simt bolnavă şi vreau să merg la doctor în Bucureşti. Am venit aici cu fiul meu ca să împrumut 11 milioane. Eu am o pensie de trei milioane jumătate şi mi-am făcut socoteala, o să dau înapoi câte un milion pe lună. O să fie greu, dar nu am ce face", ne-a spus bătrâna.

Ca ea sunt mulţi alţi bătrâni de la ţară care parcurg zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge în oraş să împrumute câteva sute de lei ca să-şi rezolve problemele.

Dobândă de 8%

Suma maximă care poate fi împrumutată de la CAR Brăila se ridică la 10.000 de lei, sumă pentru care este nevoie de trei giranţi, o pensie de cel puţin 1.000 de lei şi un fond de 2.500 de lei.

Primul pas în obţinerea unui împrumut de la CAR Pensionari este de a deveni membru. Orice membru plăteşte o cotizaţie lunară din care se economisesc sume pentru crearea unui fond.

După trei - patru luni de la înscriere, membrul poate solicita un împrumut mai mare sau mai mic, în funcţie de fondul economisit.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite