Zile de coşmar pentru oamenii îngropaţi sub nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul portocaliu de ninsori abundente a fost prelungit
Codul portocaliu de ninsori abundente a fost prelungit

Două linii de cale ferată sunt blocate, 195 de şcoli sunt închise, mai multe drumuri judeţene sunt impracticabile, iar zeci de gospodării sunt cotropite de zăpadă. Nici bine nu au ieşit de de sub nămeţi, că locuitorii din satele izolate ale judeţului Brăila se aşteaptă să vină iar potopul alb peste ei. Situaţia se schimbă de la o oră la alta, iar în tot judeţul a început să ningă viscolit încă de ieri după-amiază.

Pe toate drumurile naţionale se circulă în condiţii de iarnă, însă şoselele sunt blocate la limita cu judeţul Buzău, ceea ce face imposibilă deplasarea pe ruta Brăila- Râmnicu Sărat- Buzău.
„Avem şi noi mai multe drumuri judeţene impracticabile pentru maşinile mici, este vorba despre DJ 221 B, Brăila-Vădeni, DJ 203 S Surdila Găiseanca- Făurei şi DJ 221, pe tronsonul Şuţeşti- Ianca. Se lucrează la îndepărtarea sulurilor de pe DJ 202 H Gradiştea-Maraloiu, DJ 202 B, Urleasca- Ţepeş Vodă, DJ 203 A, Vişani- Drogu, DJ 211 C, Tătaru- Colşţea şi DJ 211, Dudescu- Dudeşti", ne-a declarat mr. Ştefan Stoian, purtător de cuvânt ISU Brăila.
Liniile de cale ferată Făurei- Buzău 1 şi Făurei-Urziceni 2 sunt blocate, iar spre Tulcea prin Smârdan şi spre Insula Mare se circulă cu câte un singur bac, din oră în oră şi numai cu urgenţe. Drumul din Insula Mare este practicabil, însă sunt în continuare zeci de gospodării izolate fiindcă pe uliţele satelor zăpada a ajuns la nivelul caselor.
„Am venit cu bacul până în oraş, am stat două săptămâni sub zăpadă, iar acum ne-am făcut provizii. Aşteptăm o urgenţă ca să trecem cu bacul. Am luat 20 de pâini, sare, ulei, zahăr. Cum am trăit până acum?! Cu ce am avut prin beciuri, de foame nu murim, iar noi suntem gospodari şi nu lăsăm zăpada să ne îngroape, ne facem tuneluri şi tot trăim, aşa, precum cârtiţele", ne-a spus tanti Lenuţa Moroianu, 57 de ani, din satul Ţăcău din Insula Mare.
Preventiv, de frica zăpezii ce se anunţă, autorităţile au adus, ieri, trei gravide şi o femeie cu neoplasm din Insula Mare, în oraş, la spital.
Maui multe camioane ale Armatei au dus spre satele izolate din Insulă, dar şi spre Galbenu, Vişani, Drogu, Florica şi Jirlău, 800 de conserve, mii de pâini şi peste 6.000 de litri de apă minerală. În zonele în care n-au put ajunge camioanele, mâncarea a fost dusă cu elicopterul.
„Sperăm ca asta să fie ultima zvâcnire a iernii. Acum, ne e frică pentru că, dacă se topeşte brusc zăpada care are şi şase metri înălţime, ne înecăm cu toţii", a completat şi Marian Ioan, 48 de ani, din Galbenu.
Ieri, în toate localităţile din judeţul Brăila era curent electric, însă după viscolul din această noapte, nu este exclus ca alte zeci de sate să rămână în beznă, fiindcă meteorologii au anunţat ninsori şi vânt puternic de 50-70 de kilometri la oră.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite