Zeci de dascăli din Brăila scot bani grei din buzunar pentru navetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ruse a spus că va deconta
Mihai Ruse a spus că va deconta

În această toamnă, sute de profesori brăileni ajunseseră în situaţia de a da cam jumătate din salariu pe navetă. Până acum opt din cele 11 primării au reuşit să deconteze naveta. Procentul de 75% din costul navetei care, potrivit legii, trebuia achitat de primării, nu era acordat cadrelor didactice pe motiv că nu există bani pentru aşa ceva.

După o întrunire a comisiei de Dialog Social, care nu a rezolvat mare lucru, Sindicatul Învăţământului a luat decizia de a acţiona în instanţă primăriile care refuză decontarea navetei. Din cele cinci primării date în judecată, trei au anunţat că au găsit o soluţie pentru rezolvarea favorabilă a problemei.
„Din cele cinci primării pe care le-am dat în judecată, trei au mai dat semnale că ar fi găsit soluţii, iar la prima înfăţişare în instanţă, ne vom retrage plângerea", ne-a declarat Valeriu Partene, preşedintele SIB.


Măxineni este una din localităţile care nu au reuşit până acum să deconteze naveta profesorilor pe primele trei luni de la începutul anului şcolar 2010 - 2011. Mihai Ruse, primarul comunei Măxineni, ne-a declarat că a găsit în sfârşit o rezolvare: „Am făcut astăzi (ieri, n.r.) o rectificare de buget şi o să le dăm 50% din banii care trebuie acordaţi pentru decontarea navetei".


Problema rezultă din faptul că majoritatea primăriilor nu au fondurile necesare pentru a acoperi aceste cheltuieli. Pe de o parte legea nu le permite să obţină banii necesari, pe de altă parte tot legea le obligă la achitarea a 75% din cheltuielile profesorilor cu naveta.
Până la această oră, sindicatul a depus eforturi foarte mari, graţie cărora a reuşit să asigure decontarea navetei, aşa cum prevede Legea 108/2007, în proporţie de 95%, preşedintele SIB Valeriu Partene fiind încrezător că, în continuare, se vor găsi soluţii pentru decontarea navetei tuturor profesorilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite