Brăila: Zeci de clădiri, bijuterii arhitectonice, au fost uitate în ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Zeci de clădiri, bijuterii arhitectonice, au fost uitate în ruină
Brăila: Zeci de clădiri, bijuterii arhitectonice, au fost uitate în ruină

„Adevărul de Seară” vă prezintă clădiri emblematice, aflate pe cale de dispariţie, şi cere autorităţilor să ia atitudine. Cu o istorie de peste 640 de ani, oraşul îşi vede clădirile de patrimoniu la un pas de a fi făcute una cu pământul. Secolele de glorie ale Brăilei, fostă raia turcească riscă să fie aruncate la coşul de gunoi al istoriei.

Brăila este singurul oraş de provincie de dincoace de Carpaţi, ce conservă Centrul Vechi, de 175 de ani. Aici se stabilea preţul cerealelor din Europa, trăiau laolaltă zece etnii şi sute de vapoare ancorau, anual, în docuri. Acum, Brăila se laudă doar cu trecutul ei ce riscă să dispară pentru totdeauna.

Clădiri reprezentative, cum sunt Hotelul Bristol, Casa Goangă, Palatul Asigurărilor Sociale, fostul Consulat al Italiei, Moara Violatos, Silozurile Anghel Saligny sunt în pericol. Specialiştii vorbesc de interese personale, de intervenţii neavizate şi de încălcări ale legii.

„Mirajul unor câştiguri facile”

Vestitele „buline roşii”, prevestitoare de dezastru, au împânzit situl istoric, semn că bijuteriile arhitectonice s-ar putea nărui din pricina nepăsării.

„Existenţa clădirilor este ameninţată. Aceasta pe fondul existenţei unor factori patrimoniali de tipul litigiilor, a absenţei posibilităţilor materiale şi, din păcate, chiar a interesului unor proprietari, ademeniţi de mirajul unor câştiguri materiale facile”, ne-a precizat arhitectul Roman Marcian, din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila.

Specialistul DJCCPCN afirmă că, sub pretextul unor pretinse „renovări”, unii proprietari înlocuiesc ferestrele originale, din lemn, cu altele din PVC, dăunătoare construcţiei. Un exemplu de astfel de intervenţie este cea de la fosta Casă Troianos – celebra „Casă cu stafii” de pe Ana Aslan.

„Tragem un semnal de alarmă”

Directorul DJCCPN Brăila, prof. Virginia Sâmpetru, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce face tot ce e posibil pentru ca imobilele de patrimoniu să fie protejate.

„Datoria noastră este să tragem un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se întâmplă. Din păcate, multe imobile sunt în litigiu, nu au un statut juridic clar”, ne-a precizat sursa citată.

Un exemplu în legătură cu intervenţiile păguboase asupra clădirilor din zona istorică este cel al fostei „case de târgoveţi” de pe Călăraşilor 33.

Vom reveni cu poveştile câtorva dintre cele mai reprezentative asemenea clădiri şi solicităm, totodată, autorităţilor să ia atitudine pentru a salva aceste bijuterii arhitectonice.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite