Vocea Brăilei: Papucul şi maieul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Aurel Simionescu pare, la o primă vedere, un om serios şi responsabil. Mulţi ar spune că nu e vorba doar de o impresie, ci de o realitate incontestabilă. O fi! Însă ultimele declaraţii ale mai-marelui urbei mă fac să mă îndoiesc că domnia-sa a înţeles că „Epoca de aur" şi-a dat obştescul sfârşit acum aproape 22 de ani.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Brăilei anunţa, cu o lucire stranie în priviri (cel puţin aşa se vede pe poze!), că a decis să interzică accesul în Primărie al persoanelor „îmbrăcate neadecvat". Apoi a detaliat: cei cu papuci în picioare, cei în maieu sau cei în pantaloni scurţi.

Hm... Cei pentru care rigorile comunismului încă mai reprezintă norme morale de bază (din păcate, încă mai există astfel de oameni...) vor jubila probabil la această veste. „R'aţi ai dracu' de roacări", vor comenta ei, satisfăcuţi că autoritatea publică a pus piciorul în prag. Alţii, cei mai mulţi (adică acei 70% care nu mai votează pentru că e clar că degeaba votează) vor zâmbi îngăduitori şi-şi vor vedea de viaţă. O altă minoritate va înjura în barbă, sau, cel mult, la o bere cu prietenii, apoi va ameninţa că se „cară dracu' afară din ţara asta bolnavă de comunism". După care va uita. Sau se va căra.

Singurii care vor avea de îndurat efecte pe termen lung sunt cetăţenii brăileni, plătitori de taxe şi impozite, care vor fi nevoiţi să accepte o interdicţie absurdă. Sunt foarte curios cum va reuşi „agentu'" de la poarta Primăriei Brăila să trieze persoanele îmbrăcate neadecvat de restul lumii. Să înţeleg că o doamnă cu papuci eleganţi, de firmă, nu va putea intra în instituţie? Sau că o tânără în pantaloni scurţi se va pomeni cu bastonul în piept şi cu invitaţia de a privi Primăria doar din exterior? Sau că un domn care poartă cu mândrie maieul marelui Shaquile O'Neal va fi considerat îmbrăcat indecent? Ce complicat!

În acelaşi timp, am motive întemeiate să mă tem că efervescenţa restrictivă a primarului Aurel Simionescu nu se va opri aici. Probabil că urmează, la capitolul interdicţii, pletele de rocker, gecile cu ţinte şi femeile cu silicoane. Somnul raţiunii!

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite