Vocea Brăilei: Agricultura, ibovnica afaceriștilor țepari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Butnaru, redactor şef adjunct Adevărul Brăila
Nicoleta Butnaru, redactor şef adjunct Adevărul Brăila

Cum fac unii bani din cea mai plânsă activitate din România, agricultura? Simplu. Furând! Ca în orice domeniu, și în agricultură, trăiește numai acela care-i suficient de șmecher încât să știe de unde cumpără tractoarele furate, cu ce preț și, mai ales, pentru cât timp.

E de notorietate deja cazul de pe 22 septembrie, când polițiștii de la Investigații Criminale au confiscat cinci tractoare John Dear din ferme din Tătaru, Dudești, Râmnicelu și Ciocile, tractoare ce fuseseră furate din Franța și erau date în urmărire generală.
Cazul - fiind o bilă albă pentru polițiști - a trecut, bineînțeles, aproape neobservat. Ceea ce n-au înțeles mulți dintre aceia care au auzit despre caz este faptul că polițiștii tocmai au destructurat o parte dintr-o mega-rețea de hoți de utilaje cu tentacule în vămile din țară.
Românii au ajuns să fure câte un parc auto întreg de afară, s-au specializat în înmatriculat mastodonții altora. Cui vând aceștia utilajele? Agricultorilor de carton.
Indivizilor puși pe căpătuială care, în loc să facă pe Dracu-n patru și să acceseze fonduri UE, să câștige un ban cinstit și să nu se mai plângă ori de câte ori Doamne-Doamne le amintește că și-au furat singuri căciula distrugând sistemele de irigații- merg la peșteală și se păcălesc că dacă azi au cumpărat un John Dear cu 15.000 de euro n-o să prindă nimeni că utilajul costă mult mai mult.
Am văzut doi dintre acești indivizi la arestare. Băieți spilcuiți, coborâți parcă din ultimul model de BMW.
Au încercat să-l mituiască pe polițistul care le-a confiscat tractoarele, nu o dată, ci de două ori, dar - de astă dată - polițistul s-a ținut bățos și i-a turnat la Parchet.
Că, deh, sunt și polițiști între polițiști, ca și agricultori între agricultori. Băieți buni. Primul, părea ca un câine rău scăpat din lanț, privea semeț, mai-mai să-i scuipe pe jurnaliști precum Passaris.
Al doilea chiar stârnea milă. Roșu la față, cu ochii umflați ca de plâns, și-a pus bărbia în piept, grăbind pasul, vizibil marcat de rahatul în care a intrat. Adevărul că e jenant să schimbi John Dear-ul cu duba Poliției, iar nu pentru a-și vedea moșia de sus, ci pentru a se prezenta în fața judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă.
Și arestarea a venit. Poate că exemplul lor nu este relevant pentru a descrie ceea ce se întâmplă în agricultura românească, însă este determinant pentru aceia care n-au înțeles că ulciorul nu poate merge de multe ori la apă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite