Virgil Minache Lefter medicul care le redă copilăria puştilor bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a simţit atras de profesia de medic încă de mic. Între copii, el era întotdeauna medicul sau felcerul care-i vindeca pe cei bolnavi.

Întotdeauna i-a păsat de suferinţa semenilor şi mai ales a copiilor. Cu timpul, acest sentiment a trecut din zona emoţională în registrul conştientului.

Tocmai acest lucru l-a determinat să se facă medic.

„Am dat examen la Facultatea de Medicină din Iaşi. Era o concurenţă acerbă, 12 pe loc. M-am pregătit cum trebuie şi uite aşa am ajuns student la medicină", îşi aminteşte medicul Virgil Lefter.

Din Moldova, în Muntenia

A făcut parte din prima generaţie de medici pentru care s-a aplicat stagiatura obligatorie. Aşa a ajuns la Suceava.

„Mă căsătorisem în facultate, iar soţia, de loc din Bucovina, dintr-o localitate splendidă aflată între Obcina Mare şi Mestecăniş, s-a bucurat că o să fim aproape de ai săi. Din păcate nu puteam profesa pe deplin meseria la Suceava unde nu exista o secţie de chirurgie pentru copii. Dornic de a-mi face meseria am căutat în continuare un loc unde să aplic ceea ce am învăţat", ne-a explicat dr. Lefter.

Brăila, locul potrivit

La un moment dat a avut de ales, între Bucureşti, unde putea să fie medic specialist dar la o policlinică şi Brăila, unde tocmai se înfiinţase, în anul 1984, o secţie de chirurgie infantilă.

„Uite aşa am ajuns din Bucovina, dintre munţi, direct la Brăila. Totul aici este neted ca-n palmă. După cum spunea soţia, aici nu ai de ce să te legi, nu ai reper. Cu toate acestea, ne-am obişnuit repede cu oraşul, am devenit brăileni în cel mai pur sens al cuvântului", recunoaşte medicul Virgil Lefter.

Astfel, în mai bine de 25 de ani de activitate, a avut ocazia să trateze şi să trimită acasă, bine sănătoşi, sute de copii cărora boala le-a venit de hac.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul chirurgiei infantile?

Adultul explică ce îl doare, ce simte, ce simptome are. Copilul, mai ales cel mic, plânge. Aici trebuie să vii tu ca medic specializat în chirugia infantilă şi să afli, pas cu pas, ce are copilul, ca să-l poţi vindeca cât mai repede, să-i redai copilăria.

Cum se înţelege medicul cu copilul aflat în suferinţă?

Trebuie să intri în lumea lui, iar copilul trebuie să simtă acest lucru, altfel nu rezolvi mare lucru. Mă bucur când după suferinţă văd copii care vin la mine şi discutăm ca de la egal la egal.

Ce-i place?

Este atras de pictura bizantină pe care a înţeles-o mai bine pe vremea când locuia în Bucovina. Îi plac excursiile dar, fără să zăbovească însă prea mult într-un singur loc.

Ce nu-i place?

Miciuna , prefăcătoria, lipsa de loialitate.

PROFIL:
Născut: 4 februarie 1949, Măluşteni, jud Vaslui
Studii : Facultatea de Medicină Iaşi
Ocupaţia: medic - chirugie infantilă
Familia: căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite