Brăila: Moara Violatos, simbol al prosperităţii grecilor a fost uitată în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Moara Violatos, simbol al prosperităţii grecilor a fost uitată în paragină
Brăila: Moara Violatos, simbol al prosperităţii grecilor a fost uitată în paragină

“Adevărul de Seară” vă prezintă un simbol al prosperităţii grecilor la Brăila şi cere autorităţilor să ia atitudine.  Unul dintre cele mai spectaculoase monumente de arhitectură industrială, vestita moară a fraţilor Violatos a fost mândria Brăilei, alături de “Valerianos & Lichiardopoulos” şi „Moara Românească” SA.

Moara Violatos face parte dintre bijuteriile arhitectonice ale Brăilei, dar se află în ruină şi, dacă nu are parte de o intervenţie, riscă să dispară. Simbol al prosperităţii grecilor brăileni, vestita moară se ruinează pe zi ce trece, pentru că nu-şi regăseşte proprietarii.

Construită pe malul Dunării, aproape de port, moara a fost certificată în anul 1897 fiind, la acea vreme, printre cele mai mari din Europa. În anul 1921, avea un capital rulant de 20 de milioane lei aur, motoare aduse din Braunschweig, ce consumau opt tone de păcură zilnic şi o capacitate de producţie de 15 vagoane de făină în 24 de ore.

Din anul 1912, moara a avut acces la calea ferată, racordându-se nu numai la cheiul Brăilei, ci şi la drumul feroviar naţional. Odiseea celebrei mori a început în anii '40 când, din pricina problemelor financare, a fost silită să intre în faliment. În 1948,  a fost naţionalizată, ulterior urmaşii celebrilor comercianţi greci fiind aruncaţi afară din propriile case.

Litigiu cu bătaie lungă

„Moara Violatos este monument de arhitectură al Brăilei, înregistrat ca bun de patrimoniu. Din câte ştiu, unul din corpurile clădirii este ocupat de o firmă de construcţii”, ne-a precizat arhitectul Marcian Roman, din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila.

Moara Violatos este în prezent revendicată de urmaşii comercianţilor greci de odinioară, din care numai unul se află în Brăila. Litigiul durează de ani buni şi sunt şanse mari ca moştenitorii să nu apuce să devină proprietarii vestitei mori.

image


Primele reacţii ale autorităţilor

„ După ce terminăm Centrul Istoric, să vedem ce soluţii găsim şi pentru acestea. Ceva trebuie făcut, pentru că sunt imobile cu statut special”, a declarat în urmă cu puţin timp Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a mai adăugat că proprietarii clădirilor de patrimoniu trebuie să respecte legea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite