Brăila:Remus Puiu Vatcu: Jandarmul care a comunicat pe unde ultrascurte cu Vaticanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Remus Puiu Vatcu: Jandarmul care a comunicat pe unde ultrascurte cu Vaticanul
Brăila:Remus Puiu Vatcu: Jandarmul care a comunicat pe unde ultrascurte cu Vaticanul

De aproape 20 de ani este jandarm, pasiunea sa fiind radioamatorismul. Până acum a realizat 59 de legături cu diverse state ale lumii pe unde ultrascurte, a participat la numeroase concursuri pentru radioamatori

Profil


Născut: 13 mai 1968, Brăila
Studii: Liceale
Familia: Căsătorit, un copil
Profesie: Subofiţer grupa comunicaţii

Încă de mic copil a dorit să îmbrace uniforma militară şi imediat după ce a terminat liceul şi-a pus în aplicare planul. Astăzi este unul dintre angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Brăila care veghează la respectarea ordinii şi siguranţei brăilenilor.

Tatăl meu a lucrat în armată şi de mic copil am fost atras de meseria aceasta. După ce am terminat liceul am făcut stagiul militar la Jandarmerie, la Bucureşti. Mi-am pus în gând să devin jandarm  pentru că mereu m-a atras haina militară şi disciplina”, povesteşte Remus Vatcu.

În 1990 a intrat la Jandarmerie la o unitate specială de pază a obiectivelor, unde a activat în următorii patru ani. De acolo a venit la IJJ Brăila, iar acum lucrează în cadrul Grupei Comunicaţii.

image

Meseria sa se împleteşte cu pasiunea, asta pentru că Remus Puiu Vatcu are ca hobby radioamatorismul, o activitate de instruire, construire, experimentare şi utilizare a echipamentelor de radiocomunicaţii de către persoane particulare autorizate în acest scop.

Remus Vatcu a participat la mai multe concursuri pe plan intern, dar şi internaţional, şi de fiecare dată a fost pe primele locuri la categoria „unde ultrascurte”.

Astfel, în 2000, la Campionatul Naţional de Unde Ultrascurte (UUS) pe 144 MHz a obţinut locul trei pe echipe, în 2004 – locul nouă la Campionatul Naţional de UUS şi locul şapte la Campionatul Internaţional de UUS, în 2005 – locul şase la Campionatul Naţional de UUS şi locul nouă la Campionatul Internaţional, în 2006 – locul nouă la Campionatul Naţional, în 2008 a fost vicecampion la Campionatul Naţional de UUS, iar anul acesta s-a clasat al şaselea la acelaşi concurs.

Pasiunea nu se măsoară în bani

Până acum, jandarmul a realizat 59 de legături pe unde ultrascurte cu diferite state din Europa, Asia, Africa, America, chiar şi cu Vaticanul.

Remus Vatcu spune că pasiunea sa implică şi ceva eforturi financiare, o staţie performantă ajungând şi la 1.600 de euro, dar merită.

„Imediat ce am obţinut licenţa pentru emisie am mers acasă şi în eter se auzea o staţie din Republica Moldova. Cu mari emoţii am răspuns apelului. Omul şi-a dat seama că sunt la prima legătură radio, lucru care m-a emoţionat foarte mult. După aceea pretenţiile au crescut, am dobândit experienţă şi am achiziţionat aparatură performantă”, îşi aminteşte radioamatorul care adaugă că radioamatorii pot aduce un aport deosebit în caz de dezastre naturale, atunci când sistemele normale de comunicare nu mai pot fi folosite.

Ce îi place

„Pe lângă radioamatorism îmi place pescuitul. Sunt un pescar împătimit. Cu toate acestea cele două pasiuni nu se amestecă, ori merg la pescuit, ori merg undeva pentru radioamatorism. Îmi place de asemenea meseria de jandarm chiar dacă este grea şi solicitantă. Jandarmeria este un loc sigur pentru cineva care vrea să facă ceva în viaţă”. 

Ce nu-i place

„ Nu-mi plac oamenii care mint, care se ascund, care nu recunosc greşelile pe care le fac şi cei care nu au simţul răspunderii. Nu-mi place lipsa de respect care se poate vedea tot mai des în societatea noastră”.

Întrebări şi răspunsuri

Este vreo misiune care v-a reţinut atenţia?

„Da, când executam o misiune de pază şi ordine într-o noapte de Revelion, împreună cu un coleg, am observat o persoană în incinta unui magazin. Am crezut că este patronul, dar când ne-am apropiat am constatat că geamul era spart şi omul din interior a fugit. Am alergat după el şi în cele din urmă am reuşit să-l prindem. Îşi alesese omul bine momentul, puţin după miezul nopţii, când lumea sărbătorea”.

Sunt mulţi radioamatori?

„Chiar foarte mulţi. Printre aceştia se numără: Yuri Gagarin, regele Hussein al Iordaniei, regele Hassan II al Marocului, regele Juan Carlos al Spaniei etc”.


Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite