Vandalism: Clădirile monument istoric din Brăila sunt invadate de boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Englezească a fost incendiată ieri dimineaţă
Casa Englezească a fost incendiată ieri dimineaţă

Unii proprietari le vor dărâmate, iar amenzile poliţiştilor nu au niciun efect asupra oamenilor străzii. O casă monumetală, de pe Danubiului, cunoscută sub numele de „Casa Englezească", a fost deteriorată ireversibil de nişte oameni fără adăpost, care au incendiat-o.

Ultima ispravă a boschetarilor, soldată cu pagube materiale, este incendierea Casei Englezeşti, situată pe strada Danubiuluui. Casa construită înainte de primul război mondial este inclusă în zona istorică protejată a municipiului, fiind considerată monument de arhitectură. După ce a fost retrocedată, vechii chiriaşi au fost evacuaţi şi casa a fost scoasă la vânzare.

„Cel care are obligaţia de a asigura paza şi de a interzice accesul persoanelor străine în clădire, atunci când aceasta este nelocuită, este proprietarul clădirii. În clădirile care sunt ale Primărie sau Consiliului Judeţean, există pază, dar la cele retrocedate acest lucru se întâmplă extrem de rar", ne-a declarat inspectorul Viorel Radu, de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu.

„De multe ori, proprietarul este interesat să vândă, iar locul utracentral este, de multe ori, mai valoros dacă este gol, pentru un cumpărător care vrea să ridice o clădire nouă, cu utilităţi de domeniul prezentului", a mai explicat inspectorul.

Cerc vicios păgubos pentru zestrea istorică

Directorul Poliţiei Locale, gen. (r) Traian Jipa, spune că oamenilor străzii nu le pasă de lege.

„În permanenţă identificăm oameni fără adăpost în clădiri de patrimoniu, retrocedate. Îi verificăm, îi fotografiem, îi amendăm şi, acolo unde este cazul, îi trimitem în localităţile de reşedinţă. Zilele trecute, am identificat astfel de oameni chiar în Casa Englezească. I-am amendat, dar degeaba, pentru că ei nu plătesc niciodată amenzile şi revin acolo de unde noi îi alungăm", a declarat Traian Jipa.

Boschetarii se fac vinovaţi de distrugerea mai multor clădiri istorice din municipiu, între care şi una dintre cele mai vechi clădiri brăilene, casa din strada Colţei nr. 1, pe al cărui balcon din fier forjat scria anul construcţiei, 1832.

Buricul târgului, lăsat la voia vandalilor

Din anul 1996 până în prezent în zona istorică au fost puse la pământ sau incendiate un număr de 32 de case vechi. Pe locul lor, atunci când situaţia juridică s-a lămurit, au apărut peste noapte vile noi. Mai mult de alte 100 de case, monumente istorice şi de arhitectură retrocedate, pot fi ocupate şi demolate de oamenii străzii, deoarece nimeni nu asigură paza lor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite