VIDEO: Persoane cu handicap, transformate în sclavi în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii au făcut bani frumoşi de pe urma cerşetorilor, zeci de mii de euro pe care i-au investit în locuinţe şi maşini de lux. Cele 20 de persoane cu dizabilităţi pe care grupul Pleşcan le ducea în Franţa ştiau că merg la cerşit. Ceea ce nu ştiau era faptul că în Franţa primeau doar bătăi crunte dacă nu-şi făceau „norma".

În urma unei acţiuni desfăşurate în secret pe durata a opt luni de zile, poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Brăila, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Brăila, au dat o puternică lovitură mafiei ţigăneşti care se ocupă cu exploatarea cerşetorilor şi trafic de carne vie.

Pentru început, în beciul poliţiei au intrat împreună Constantin Pleşcan, de 54 de ani, tatăl, Leontina Pleşcan, de 50 de ani, mama, şi Cătălin Pleşcan, de 30 de ani, fiul. Cei trei conduceau o reţea care racola cerşetori cu handicap vizbil pe care-i exploata crunt mai apoi.

Ştiau că merg la cerşit

image

Surse din interiorul anchetei ne-au spus că toţi cei racolaţi ştiau că merg la cerşit în Franţa. Acestora li se promitea 50 la sută din câştig. Ajunşi la destinaţie, erau trimişi pe străzi şi aveau fiecare o normă zilnică de cel puţin 100 de euro. Dacă nu făceau suma, erau bătuţi cu bestialitate.

„Cei care nu făceau faţă erau predaţi autorităţilor franceze. Potrivit legii franceze, cine predă un cetăţean de etnie romă autorităţilor pentru repatriere, primeşte un bonus de 300 de euro", spun surse din anchetă.

Astfel cerşetorii erau retrimişi în ţară cu avionul dar cu buzunarele absolut goale. În baza informaţiilor adunate vreme de opt luni, în ziua de 17 aprilie, reţeaua a fost dezmembrată. Primul a căzut în plasa poliţiştilor chiar capul reţelei, Constantin Pleşcan.

„Bărbatul a fost capturat într-un autocar care tocmai ieşea din municipiu, împreună cu cele 20 de persoane cu dizabilităţi fizice şi psihice pe care le ducea în Franţa", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei brăilene.

image

În urma descinderilor la domiciliile individului, au fost găsite alte trei persoane care urmau să plece cu un nou transport. De fiecare dată grupul era format din câte 20 de persoane.

În urma expoloatării cerşetorilor, grupul Pleşcan a obţinut foloase materiale care sunt evaluate abia acum şi se pare că depăşesc o cifră cu cinci zerouri.

În urma continuării cercetărilor au mai picat în plasa poliţiştilor Romeo Pleşcan de 28 de ani, din aceeaşi familie care a intrat şi el în arest pentru 29 de zile şi Veronica Mavroianu, de 19 ani, care are interdicţie de a părăsi localitatea.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite