VIDEO: Cutremurul a început pe “Isn’t she Lovely”. Seismul care a afectat în parte şi Brăila a început la ora 21.22 pe melodia lui Stevie Wonder

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 4 martie 1977, seismul care a afectat în parte şi Brăila a început la ora 21.22 pe o melodie a lui Stevie Wonder. Martorii acelor vremuri povestesc cu lacrimi în ochi groaza care s-a instalat în întreg oraşul, cum clădirile se clătinau asemenea unor cutii de chibrituri, iar pâmântul gemea ca un animal uriaş rănit.

Clădirile vechi de la 1800 au fost singurele care au avut de suferit în timpul cutremurului din 4 martie 1977. Pe alocuri, bătrânul oraş cosmopolit păstrează şi acum „ridurile" acelor momente.
Imobilele istorice de pe strada Şcolilor, precum şi acelea de pe Plevnei şi Griviţei, prăvălii naţionalizate care acum găzduiesc hoarde de romi, au şi acum, pe la colţuri, adâncituri de o palmă, umplute haotic cu chirpici.

Şi locuinţele noi au fost afectate de cutremur, în unele apărând fisuri în structura de rezistenţă, aşa cum este cazul blocurilor Turn şi 14 situate pe Calea Galaţi.

„Nu-i aşa că este drăguţă?!"
Unul dintre cei care îşi amintesc foarte bine momentul cutremurului este Norocel Rizea, de 48 de ani, din Brăila.
"Venisem acasă de la Sala Sporturilor şi dădusem drumul la radio pe programul 3. Era vineri, ziua în care se difuza un top românesc, "Radio Săptămâna Top", dar şi Secţia străină. Tocmai începuse melodia de pe locul 9 , "Isn't she Lovely" de Stevie Wonder, când brusc a început casa să se clatine. Iniţial, nu m-am speriat, dar când m-am lipit, imediat după ce trecuse cutremurul, m-am lipit de un perete pe care l-am simţit cum vibra încă, asemeni unui cearşaf pus la uscat şi bătut de vânt", ne-a povestit Norocel Rizea.

Ascultă aici melodia lui Stevie Wonder

Potrivit obiceiului timpului, imediat, au fost convocaţi reprezentanţii comitetelor judeţene şi municipale de partid şi în data de 5 martie, până seara, coşurile de fum prăbuşite erau reparate, iar clădirile afectate mai grav erau sprijinite cu suporţi din lemn.
Singura clădire la care nu s-a efectuat nicio lucrare pentru că nu era a statului şi nu era locuită în acel moment era Casa Cehoslovacă situată pe strada Mărăşti, clădire care nici până astăzi nu a fost reparată.

image

Multe dintre clădiri se pot prăbuşi la un cutremur mai mare de 6,2 pe scara Richter


Un cutremur cu magnitudine similară, de 7.2 pe scara Richter, ar produce efecte mult mai grave acum.
"Până la ora actuală au fost identificate 54 de clădiri cu risc seismic ridicat, dintre care 27 sunt în zona veche a oraşului. Dintre acestea, 24 au fost consolidate, iar alte şapte urmează să intre în lucru", ne-a declarat Marian Ioan , arhitectul şef al municipiului.

"Avem un număr de clădiri cu risc seismic ridicat comparabil cu al oraşelor care au doar 80.000-100.000 de locuitori", a specificat şi arhitectul Nicolae Mitroi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite