Urgenţă de gradul zero: Ambulanţierii brăileni spun că îşi iau lumea în cap şi vor să plece în străinătate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambulanţierii au nevoie de spinări de elefant pentru echipamentul pe care îl cară şi de stomac de furnică, după reducerile salariale. Aflaţi permanent în misiune, pe soare sau pe ger, medicii, asistenţii şi şoferii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sunt tot mai nemulţumiţi de condiţiile de muncă.

După ce au mai primit şi "fluturaşii" din luna august, salariaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean spun că dacă societatea nu le recunoaşte efortul, atunci acesta nu-şi mai are sensul.

„Suntem zilnic solicitaţi în cele mai diverse locuri. Ajungem la tot felul de indivizi care deşi nu au plătit un leu la Casa de Asigurări de Sănătate pretind servicii de cinci stele. Am fost atacaţi, ameninţati cu topoarele şi săbiile. Cum de s-au gândit guvernanţii să ne ia banii când noi ar trebui să pretindem spor de periculozitate maximă?", ne-a declarat Didina Ionescu, 54 de ani, asistentă cu vechime de 30 de ani numai la Salvare, care are un salariu de nici 1.400 de lei.

image

Echipament pentru elefant

De dotarea maşinilor nu se plânge nimeni. Sunt dotate cu tot ce le trebuie, dar oamenii sunt puţini.

„Când avem intervenţii luăm tot echipamentul cu noi. Mergem uneori pe scări până la etajul 10, pentru că sunt blocuri unde liftul este defect de mulţi ani ţi asociaţia nu are bani să-l repare, iar noi cărăm câte 60 de kilograme de aparatură", ne-a explicat asistenta Natalia Flor, 38 de ani. Aşa că de multe ori sunt solicitaţi cei de la SMURD pentru a scoate mai ales pacienţi supraponderali din domicilii.

Siguranţa rutieră lasă de dorit

Unul dintre riscurile la care se expun cel mai mult ambulanţierii este acela de a fi implicaţi în evenimete rutiere. Marţi, o ambulanţă a fost răsturnată în urma unei coliziuni. Cel mai mult a avut de suferit asistenta care a fost rănită la umărul şi cotul stângi.

„Aşa se întâmplă când are loc un eveniment. Asistenta sau medicul din maşină sunt cei mai expuşi. Ei stau în picioare în dreptul pacientului, îl intubează, îl monitorizează, îi dau oxigen, în condiţiile în care maşina poate să zboare pe şosea în viteză. În cazul unui impact, cine este cel mai expus? Cadrul medical nu are nici centură, nici air-bag", ne-a declarat Ştefan Ţigău, şofer pe maşina de ambulanţă, din data de 17 decembrie 1982, fără evenimente rutiere.

image

Un nou grafic de lucru

„Până nu văd din nou maşina în parc, gata de plecare şi colega prezentă la serviciu pot spune că tot graficul de muncă făcut până acum devine caduc. Lipsa unui om şi a unei maşini contează enorm la noi", ne-a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, dr. Viorica Uscatu

„Deşi am vârsta pe care o am mă gândesc foarte serios să-mi iau lumea în cap şi să plec în străinătate acolo unde munca este apreciată", a mai spus Didina Ionescu, asistentă medicală.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite