Un neamţ care a adus muzica militară la Brăila: „România nu este o ţară de hoţi şi de ţigani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanfarele reînvie urbea cosmopolită de altădată la Brăila . E forfotă mare. „Vinovat": germanul îndrăgostit de oraşul-port.Un fost ofiţer de tancuri al Bundeswehr-ului, care a învăţat perfect limba română, şi s-a ataşat de Brăila, militează şi azi pentru o mai bună cunoştere şi înţelegere între germani şi români.

Herr Oberstleutenant (lt.col.) Valentin Treml şi-a dorit să ajungă în România încă din anul 1968.

Declaraţia lui Ceauşescu, un şoc

„Pentru mine a fost un şoc declaraţia lui Ceauşescu, atunci când a întors spatele ruşilor. Era ceva de neînchipuit, pe vremea aceea ca o ţară ca România, pe care noi o vedeam ca pe o mică republică deja sovietizată, să se pună cu mamutul U.R.S.S. Atunci am spus că vreau să văd România şi uite că am ajuns să şi locuiesc aici", ne-a declarat Valentin Treml, care, între timp, s-a căsătorit cu o româncă şi şase luni pe an locuieşte la Iaşi, iar restul la Brăila.


Asociaţie militară


Ofiţerul german a ajuns pentru prima dată în România după ce a înfiinţat o asociaţie de identificare a mormintelor militarilor germani căzuţi în zona noastră. Aşa a identificat cimitirul, de mult abandonat de la Brăila, aşa a juns să cunoască ofiţeri de aici.

La Hanovra


Muzica militară a fost liantul care a cimentat relaţia cu românii, reuşind să invite de câteva ori Muzica Militară a Garnizoanei Brăila la Regensburg, la Hanovra sau la Bayreuth.

Şi jurnaliştii au vina lor


"Programele de televiziune şi ziarele prezintă doar infracţiuni în care sunt implicaţi cetăţeni români. De aceea s-a stabilizat ideea falsă şi păguboasă că românii sunt ţigani şi hoţi. Nu-i aşa", ne-a declarat herr Treml.


Cântând la Aplswind


Acum şase ani, Muzica Militară a Garnizoanei, pentru a-i aduce un omagiu celui care a făcut posibilă apropierea dintre militarii germani şi români, a poposit pentru o zi la Aplswind. Militarii, s-au dat jos din autocar cu majoretele şi sub bagheta lt.col. Petrea Gogu au parcurs în sunet de fanfară aleile micului sat din landul Bavaria unde Valentin Treml era în toiul Festivalului Vinului, al cărui co-organizator este.


"A fost ceva formidabil. Toată suflarea a aplaudat la scenă deschisă. Ce a urmat? Cred că jumătate din locuitori au vizitat deja România, şi nu o dată ci de două-trei ori, iar Brăila este cap de listă", ne-a declarat lt. col. Petrea Gogu.

Imaginea României

"Imaginea României s-ar schimba foarte mult dacă aţi vizita câteva redacţii din Germania şi aţi pune problema imaginii serios. Luaţi doi-trei ziarişti din Germania şi aduceţi-i aici pentru că aşa vor vedea că România nu este ţară de ţigani şi hoţi cum scriu ei ci de oameni minunaţi", ne-a îndemnat Valentin Treml.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite