Un cutremur puternic pune la pământ 300 de case şi blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

54 de clădiri au fost expertizate tehnic, mare parte dintre acestea fiind încadrate la clasa de risc I. În cazul producerii unui cutremur de o intensitate mai mare, cum a fost în urmă cu 33 de ani, Brăila va trece printr-o veritabilă tragedie.

Vezi aici care sunt câteva dintre clădirile aflate în pericol de prăbuşire

Nu mai puţin de 301 clădiri şi blocuri din oraş sunt în pericol de prăbuşire la un cutremur mai mare. Toate sunt construite înainte de 1978 şi au fost notificate în vederea expertizării conform OGR nr. 20/1994.

54 de imobile sunt expertizate tehnic, majoritatea având gradul I de risc seismic. Cele mai multe clădiri se află în centrul istoric.

Printre „norocoasele", extrem de puţine, care au fost consolidate se află Casa Agronomului sau Facultatea de Inginerie.

Acum, după 33 de ani de la dezastrul provocat de cutremurul din '77, autorităţile spun că suntem într-un real pericol.

„Din păcate, avem foarte multe clădiri la care nu s-a mai intervenit de foarte mulţi ani. O serie de edificii importante continuă să se deterioreze pe zi ce trece - Consulatul Ialian, Hotelul Bristol, fostul CEC sau Biserica Greacă - sunt în real pericol de prăbuşire", ne-a spus Aurel Simionescu, primarul oraşului.

Câinii salvatori

Sunt oare pregătite echipele de intervenţie să facă faţă unui seism de proporţii?

Maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila spune că "da", doar câinii dresaţi să găsească supravieţuitori printre ruine ne mai lipsesc.

"Suntem pregătiţi oricând şi oricum, dotări avem, aşteptăm doar câinii de căutare. În plus, ISU desfăşoară pe parcursul acestui an, Campania «O casă sigură - o viaţă în plus» în instituţiile de învăţământ din municipiu şi judeţ, pentru modul de comportare în caz de cutremur", punctează maiorul Stoian.

Amintirile brăilenilor care au trăit clipele de coşmar din '77 sunt greu de şters.

„Veneam de la seral spre casă şi pe stradă am auzit zgomote puternice. Pământul a început să se mişte. Toate casele din cartierul Lacu Dulce au fost afectate de cutremur. Nepoata mea se afla în casa părinţilor şi a rămas blocată, pentru că uşa nu se mai deschidea", îşi aminteşte Chira Stănescu, 55 ani.

"Am auzit-o doar pe mama strigând"

"Deodată am auzit un vuiet puternic, parcă fierbea pământul. Imediat, patul şi mobilierul au început să se legene, ca şi cum casa ar fi fost luată de valuri. În acele momente nu mai realizezi nimic, am auzit-o doar pe mama strigând «Cutremur»", îşi aminteşte Marian Diminuţă, un brăilean care în 4 martie 1977 avea doar zece ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite