UPDATE/ Fluviul cotropeşte oraşul metru cu metru! Cifra zilei: 709 centimetri, cota Dunării/ GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a atins un nou maxim istoric, 709 centimetri, şi a inundat sediile firmelor de pe Faleză, ajungând până la Căpitănie. Pompierii şi jandarmii, dar şi angajaţii arendaşului Culiţă Tărâţă, muncesc în Insula Mare a Brăilei, pentru supraînălţarea digului care să apere culturile.

Galerie foto aici

Dunărea a depăşit toate aşteptările specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Astăzi, fluviul a depăşit cu mult cota de pericol, ajungând la 709 centimetri. Chiar dacă debitul la intrarea în ţară a mai scăzut, fluviul continuă să ameninţe oraşul Brăila.

Dunărea a depăşit cota de pericol la Brăila şi a intrat în oraş

Apa a urcat până la Căpitănie, a înconjurat Zona Liberă, clădirea ADR-ului, a Poliţiei de Frontieră şi a Vamei, a pus stăpânire pe cele două blocuri sociale de pe strada Ancorei şi a înghiţit, pur şi simplu, Faleza. Grav este că apa care a ajuns până pe strada Împăratul Traian continuă să crească, ministrul Administraţiei şi Internelor anunţând încă de aseară că fluviul va ajunge la Brăila la cota de 733 de centimetri. Reamintim că maximum istoric înregistrat a fost în 2006, de 699 de centimetri, când digul de la Chiscani a picat asemenea unui mamut din lut în calea apei.

Deţinuţii sar în ajutorul celor năpăstuiţi de inundaţii

Cu tractorul la serviciu

Din cauza apei, accesul în clădirile din strada Ancorei a fost sistat.

Cu dificultate şi numai cu autoturisme de teren sau tractoare se poate ajunge la Căpitănia Brăila.

Mira din faţa Căpităniei nu mai poate fi văzută decât de cei care se încumetă să meargă prin apă sau sunt într-o ambarcaţiune pe fluviu.

Centrul de Hemodializă îşi desfăşoară activitatea normal, accesul pacienţilor se face prin strada Danubiului.

Ultima oră: Insula Mare a Brăilei nu va fi inundată pentru salvarea Galaţiului

Acces greoi

„Nu se pune problema evacuarii sau încetării activităţii. Rampele de acces sunt libere. Dar pentru că apa a juns în zona portului, să aibă şi 70 de centimetri, ambulanţele vin numai pe Danubiului, fără probleme", ne-a asigurat dr. Gabriela Voicu.

Mâine eşte aşteptată o creştere de 12 centimetri, astfel că nivelul fluviului va atinge un nou maxim istoric.

Probleme în IMB

„În ciuda speculaţiior vehiculate, Insula Mare nu va fi inundată nici parţial, nici controlat. Noi suntem acum în plină campanie de recoltare la rapiţă şi la grâu şi singura problemă cu Dunărea este că ne-a inundat punctele de livrare şi din aceasta cauză lucrăm foarte greu", ne-a asigurat telefonic, în această dimineaţă, Culiţă Tărâţă, patronul firmei TCE Trei Brazi, care are în arendă terenurile agricole din IMB.

Pericolul a trecut

"Toate pesticidele şi îngrăşămintele au fost depozitate la loc sigur. Avem în permanenţă 400 de oameni pe dig, sunt pregătite100 de remorci cu balast şi avem peste 20 de încărcătoare frontale care să intervină acolo unde ar putea apărea un potenţial pericol", ne-a declarat Tărâţă.

Vom reveni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite